Dostupni linkovi

Novi pretresi imovine Karadžića na Palama


italijanski pripadnici EUFOR-a u akciji pretresa na Palama, 23. novembar 2007
italijanski pripadnici EUFOR-a u akciji pretresa na Palama, 23. novembar 2007

EUFOR je u petak na Palama kod Sarajeva izvršio još jedan pretres stanova porodice haškog bjegunca Radovana Karadžića, te pretres stana njegovog nekadašnjeg pratioca, kao i radnog mjesta Karadžićevog zeta.

EUFOR je oko 12.30 časova završio pretres pet lokacija na Palama provedenih s ciljem pronalaženja informacija i materijala koji bi pomogli otkrivanju mreže podrške Radovanu Karadžiću. Prema riječima portparola Glavne komande EUFOR-a Dejva Fildera, operacija je bila vrlo uspješna, jer je počela kao operacija srednje veličine pretraživanjem tri stana porodice Karadžić, a završila kao velika operacija proširena na pretres još dvije lokacije.
"Pronašli smo određenu količinu materijala, uglavnom dokumentacije, od čega je dio u elektronskom obliku, što će biti izuzeto radi analize", rekao je Filder. Izuzeti materijal biće odvezen u bazu EUFOR-a u Butmiru na inicijalnu analizu, a potom predat službenicima Haškog tribunala, po čijem je nalogu i izvršen pretres stanova porodice Karadžić. "Pronađeni materijal može se koristiti u daljim istragama i pretresima koji se provode u cilju slabljenja mreže podrške Karadžiću", dodao je Filder.

On je podsjetio da je operacija EUFOR-a na Palama počela jutros u 5.00 časova pretresom stanova Karadžićeve supruge Ljiljane, sina Saše i kćerke Sonje. Tokom ovih pretresa, objasnio je Filder, došlo se do određenih informacija zbog čega je operacija proširena na pretres stana paljanskog biznismena Ranka Cicovića, nekadašnjeg Karadžićevog pratioca, i radnog mjesta Branislava Jovićevića, muža Sonje Karadžić, zaposlenog u "Energopetrolu".
Portparol Glavne komande EUFOR-a rekao je da je operacija izvedena u saradnji sa NATO snagama i MUP-om Republike Srpske te da su lica zatečena u pretraživanim stanovima sarađivala. "Ovakve operacije biće nastavljene širom BiH jer još tragamo za četiri bjegunca od pravde", najavio je Filder.
XS
SM
MD
LG