Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Rešenje za Kosovo oročiti na 20 godina


Pregovarački tim Beograda predlozzio je na današnjim pregovorima u Briselu da rešenje statusa Kosova, po kojem bi Kosovo imalo suštinsku autonomiju, bude oročeno na 20 godina, saopštila je Vlada Srbije.

Pregovarački tim je predstavio uporednu analizu modela suštinske autonomije Hongkonga, Olandskih ostrva i Kosova kao funkcionalnih rešenja saglasnih Povelji UN, navodi se u vladinom saopštenju.

Prema predlogu Beograda, "rezervisane nadležnosti Srbije" bile bi spoljna politika, kontrola granica, zaštita srpskog verskog i kulturnog nasleđa, dok bi odbrana bila "rezervisana nadležnost Srbije koja se ne primenjuje na Kosovu".

Politike saradnje bile bi monetarna politika i carinska politika, dok bi sve ostalo bilo isključiva nadležnost Kosova.

Kosovo bi biralo i uređivalo svoje institucije bez mešanja Srbije i imalo bi zakonodavnu vlast u oblastima iskljuccive nadležnosti Kosova, a Srbija ne bi mogla da menja niti ukida zakone Kosova.

Srbija bi bila subjekt međunarodnog prava i formalno bi potpisivala sporazume uz potpis Kosova, i Srbija bi pružala diplomatsko-konzularnu zaštitu svim građanima, dok bi kancelarije za konzularne poslove Kosova bile u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Beograd predlaže privremeno međunarodno vojno prisustvo i demilitarizaciju Kosova.

XS
SM
MD
LG