Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potrebna je veća fleksibilnost, zaključuju ministri EU


Ministri vanjskih poslova EU traže od obje strane u pregovorima o Kosovu da "iskažu veću fleksibilnost" i osiguraju rješenje putem pregovora, navodi se u nacrtu zaključaka današnjeg zasjedanja ministara Unije.

Oni će tražiti da se, nakon izbora koji su ocjenjeni kao demokratski, što prije formira vlada u Prištini. Ministri smatraju da bi to "ojačalo program reformi za dobrobit svih zajednica na Kosovu".

U nacrtu zaključaka se potvrdjuje "spremnost Evropske unije da odigra važnu ulogu na Kosovu u budućnosti" i dodaje da napreduju pripreme za budući angažman EU.

Uoči početka današnjeg sastanka ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Luxembourga, kazali su kako bi kosovska nezavisnost trebala biti proglašena u koordinaciji s medjunarodnom zajednicom.

"Činimo sve što je u našoj moći da Kosovari ne proglase nezavisnost bez konsultacija sa svijetom. Potreban nam je zajednički rad i ja mislim da će gospodin Tači koji je imao veliki ugled tokom rata, imati utjecaj i sada, u vrijeme mira. Jednostano proglašenje nezavisnosti je loše i ne bi pomjerilo stvari prema naprijed, kazao je luksemburški ministar Jean Asselborn

XS
SM
MD
LG