Dostupni linkovi

Tadić poziva na mir, Jeremić apeluje za britansku pomoć


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi na predstojećim pregovorima o Kosovu svi prijedlozi trebali biti pažljivo razmatrani, a da beogradski tim mora iskazati snažnu i jasnu poziciju.

"Ne mislim da će kosovski tim promjeniti poziciju, taj tim jedino želi razgovarati o statusnoj poziciji i nezavisnosti dvije zemlje", kazao je Tadić i dodao da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje još jedne države na njenoj vlastitoj teritoriji.

Predsjednik Srbije je poručio da je važno da u postizbornom periodu na Kosovu stanje bude mirno, bez ekscesa i bez prijetnji nezavisnošću.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je britanski parlament da pomogne Srbiji u postizanju kompromisa oko Kosova. "Apelujem na vaše osjećanje časti, jer je naša zemlja drevna kao i vaša s drevnim uvjerenjima. A Kosovo je kolijevka naše civilizacije", kazao je Jeremić zastupnicima Donjeg doma britanskog parlamenta.

Podsjetivši na savezništvo Srbije i Velike Britanije u proteklom periodu, Jeremić je naveo da bi eventualna odluka Londona da prizna nezavisnost Kosova uništila povjerenje srpskog naroda u demokratiju, te da bi to bio veliki udarac za Srbiju "od kojeg se ne bi lako oporavila".

XS
SM
MD
LG