Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski Srbi – bojkot na severu, slab odziv na centralnom Kosovu


Kosovski Srbi – bojkot na severu, slab odziv na centralnom Kosovu

Jasmina Šćekić

Predsednik Samostalne Liberalne Stranke (SLS) Slobodan Petrović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je zadovoljan podrškom birača na kosovskim izborima, ali je istovremeno razočaran slabim odzivom Srba na severu i centralnom Kosovu.

“SLS trenutno je najbolje plasirana stranka sa preko 90 odsto obrađenih biračkih mesta i zaista smo zadovoljni podrškom građana pre svega Srba sa centralnog Kosova, ali smo ipak istovremeno nezadovoljni malim odzivom Srba sa celog Kosova koji je usledio nakon preporuke Vlade Srbije, kao i lošom organizacijom Centralne izborne komisije. Izuzetno je važno što uprkos pretnjama i pritiscima nije došlo ni do kakvih incidenata tokom izbora ,” kazao je on.

Nosilac Srpske Liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da je bojkot kosovskih izbora na severu Kosova očekivan kao i slaba izlaznost Srba u centralnom Kosovu.

“Posle snažnog poziva Beograda da se ne izađe na izbore, a i zbog tradicionalnog nepoverenja Srba u institucije u kojima Albanci čine većinu mislim da se nije mogao očekivati bolji rezultat. Ovome treba dodati i strah svakog Srbina pojedinačno da će svojim izlaskom možda na izvestan način oslabiti pregovaračku poziciju Beograda, jer se ta teza stalno nameće,” naglasio je Ivanović.

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice kažu da apsolutno pozdravljaju bojkot kosovskih izbora. Kako su naglasili, oni priznaju samo izbore koje raspiše Republika Srbija. Evo šta o tome kaže jedan od anketiranih građana – Stojan Anđelković:

“Pozdravljam odluku Srba sa Kosova i Metohije da ne izađu na ove izbore. Nastupili smo jedinstveno i podržali odluku premijera i predsednika Srbije da ne izađemo na izboro jer bismo time dali legitimitet njihovoj državi," kazao je on.

XS
SM
MD
LG