Dostupni linkovi

U toku izbori na Kosovu, Srbi ne glasaju


izbori na Kosovu, Prizren

Na Kosovu se danas održavaju izbori na kojima građani biraju poslanike Skupštine Kosova, odbornike i predsednike 30 opština. Prema preporuci Vlade Srbije, kosovski Srbi bojkotuju izbore.

Glasanje na Kosovu se od jutros odvija bez problema, osim što je bilo određenih teškoća kod otvaranja nekih biračkih mesta gde se nisu pojavile izborne komisije koje su zamenjene drugim timovima, rečeno je danas Beti u Centru za izbore OEBS u Prištini.

U tom centru navode da je bilo i sredina gde nije moglo da se dođe do mesta predviđenih za glasanje i da su na tim mestima obezbeđeni mobilni glasački centri, odnosno da se glasa u kamionima sa vidnim oznakama OEBS.

S obzirom da su kosovski Srbi najavili bojkot izbora, prema navodima izveštača do 9.00 niko od njih nije glasao. Glasačka mesta u Mitrovici u jutarnjim satima obišao je šef misije OEBS na Kosovu i predsednik Centralne izborne komisije Tim Gildman. On je novinarima rekao da je OEBS obezbedio "tehničke i političke uslove za glasanje", a na srpskoj zajednici je da odluči da li će izaći na birališta ili ne.

U srpskim sredinama u prištinskoj opštini u sedam časova otvorena su samo dva biračka mesta za parlamentarne i lokalne izbore koji se danas održavaju na Kosovu. U prostorijama UNMIK-ovog medija centra u Gračanici i Veterinarskoj stanici u selu Preoce otvoreno je po jedno glasačko mesto na kome do devet časova niko nije glasao, iako je u predizbornom periodu najavljeno da će nekoliko lidera stranaka glasti u Gračanici i susednim selima.

Prema podacima Centralne izborne komisije slična situacija je u opštinama Novo Brdo i Gnjilane, gde su otvorena takođe po dva
biračka mesta. Po jedno glasačko mesto otvoreno je u opštini Lipljani i Vitina. UKosovskoj Kamenici nijedno biračko mesto nije otvoreno iako je bilo najavljeno da će glasačka mesta biti otvorena u svim srpskim sredinama. Direktori osnovnih i srednjih škola, gde se obično organizuje glasanje juče su doneli odluku da ne dozvole otvaranje biračkih mesta u školskim prostorijama.

Oko 1,5 miliona građana Kosova s pravom glasa danas bira poslanike Skupštine Kosova, odbornike i predsednike 30 opština. Misija OEBS-a je saopštila da je za posmatranje izbora prijavljeno 69 organizacija, lokalnih i međunarodnih, sa oko 25.000 posmatrača.

Tačno u 7.00 šef Misije OEBS-a na Kosovu i predsednik Centralne izborne komisije Tim Gildmane je na glasačkom mestu u gimnaziji "Sami Frašari" u Prištini ubacivanjem glasačkog listića i formalno potvrdio početak izbora za poslanike Skupštine Kosova, odbornike i predsednike 30 opština.

U 621 biračkom centru, sa više od 2.000 glasačkih mesta, oko 1,5 miliona građana Kosova sa pravom glasa biraće 120 poslanika Skupštine Kosova, od čega je 20 mesta rezervisano, deset za Srbe i deset za druge manjinske zajednice. Građani Kosova biraju danas i odbornike i predsednike 30 kosovskih opština.

Ovo su peti izbori od dolaska međunarodnih mirovnih snaga 1999. i prvi koji se održavaju po proporcionalnom sistemu sa otvorenim listama i uz neposredno glasanje za predsednike opština.

Za učešće na parlamentarnim, lokalnim i izborima za predsednike opština je prijavljeno 97 subjekata, političkih partija, grupe
građana, građanskih incijativa i nezavisnih kandidata. Za učešće na parlamentarnim izborima prijavljeno je 25 partija od
kojih 14 pripadaju manjinskim zajednicama, od toga osam srpskih, devet albanskih stranaka i dva nezavisna kandidata.

Neke od srpskih stranaka i građanskih inicijativa su nakon poziva Vlade Srbije na bojkot izbora izjavile da neće učestvovati na njima.

Misija OEBS-a je saopštila da je za posmatranje izbora prijavljeno 69 organizacija, lokalnih i međunarodnih, sa oko 25.000 posmatrača. Najvišu po rangu posmatračku misiju čini Misija Saveta Evrope koja broji 150 posmatrača.

Predstavnici Kfora, UNMIK policije i Kosovske policijske službe izjavili su da su izvršene sve pripreme da se izbori održe u redu i miru, dok je KPS saopštila da je podigla stepen pripravnosti i uvela 12 časovnu smenu za policajce.


XS
SM
MD
LG