Dostupni linkovi

Đukanovićeva podrška gradnji nuklearke na Skadru


Podgorica
Podgorica

Nakon objavljivanja informacije o namjerama Albanije da gradi nuklearnu elektranu na području Skadra među mnoštvom reakcija našla se izjava Vojina Đukanovića, člana Upravnog odbora crnogorske Elektroprivrede, koji ne samo da pozitivno ocjenjuje albansku inicijativu, već smatra da bi i Crna Gora mogla da gradi nuklearke. Đukanovićeva izjava naišla je na protivljenje ekološkog sektora.

„Pokretanjem inicijative o gradnji nuklearnih elektrana je apsolutno neprihvatljiva“, rekao je za naš program Aleksandar Drljević, izvršni direktor Zelenih Crne Gore, reagujući na izjavu Vojina Đukanovića, člana borda direktora Elektroprivrede Crne Gore koji, ne samo da pozitivno ocjenjuje albansku „nuklearnu“ inicijativu, već smatra da bi i Crna Gora mogla da gradi nuklearke na Bilećkom i Skadarskom jezeru.

Skadarsko jezero je zaštićeno i domaćom legislativom i međunarodnim ugovorima, a nalazi se i na listi zaštićenih područja, kaže Aleksandar Drljević:

„Ta ideja je u potpunoj suprotnosti sa svim onim što je rađeno već duži niz godina i od strane domaćih organizacija i međunarodnih organizacija. Mislim da bi Crna Gora ipak trebalo da se okrene nekim drugim stvarima, a to je prije svega što bolje iskorišćavanje obnovljivih izvora energije. Mi ništa nijesmo uradili u tom smislu. Crna Gora se deklarisala kao ekološka država, a nije uradila nijednu jedinu stvar po pitanju ni obnovljivih izvora energije ni energetske efikasnosti, tako da samim tim pokretanje jedne ovakve priče, davanje makar deklarativne podrške gradnji nuklearne elektrane na obali Skadarskog jezera je apsolutno neprihvatljivo i zaista očekujem da će se pokrenuti burna reakcija kako i nevladinih organizacija tako i slobodnih intelektualaca i strukovnih udruženja da se prosto zajednički odupremo jednoj takvoj namjeri“.

Reakcije ekologa je izazvala izjava Vojina Đukanovića, člana borda direktora Elektroprivrede, koji smatra da je namjera albanske Vlade da u blizini Skadra gradi nuklearnu elektranu sasvim u redu, jer u toj državi pokušavaju da riješe problem deficita električne energije. Đukanović je za dnevnik „Vijesti“ rekao i da mu nije strana ideja da i Crna Gora samostalno ili sa Albanijom izgardi nuklearnu elektranu u blizini Bilećkog ili Skadarskog jezera i da treba znati da nuklearne elektrane nijesu bauk već da su to, kako je rekao, najčistije ekološke elektrane.

Siniša Stevović, direktor nevladine organizacije „Most“, smatra da: „Priča koja se intenzivira posljednih dana nije nimalo slučajna“:

„Gospodin Vojin Đukanović je najbolji odgovor samom sebi jer je to jedan od posljednjih junaka iz perioda gradnje Željezare, Kombinata i hidroelektrane bez ikakvog učešća javnosti. Zato se u Crnoj Gori i ovoliki otpor sprovođenja zakona o usvajanju konvencija, evropskih vrijednosti, građanskog društva i tako dalje. Žao mi je što pojedinci prisustvo ekologa tako teško doživljavaju, ali će se sve više morati navikavati na principe građanskog društva. Priča koja se intenzivira posljednjih dana nije nimalo slučajna, ali ja sam ubijeđen da su ljudi u Crnoj Gori toliko mudri da ih i pored očigledne presije sa svih strana prepoznaju namjere onih koji sve čine da bi potčinili i ljude i prirodu u Crnoj Gori. Tako gledamo i na inicijativu koju je gospodin Đukanović iznio u javnosti ovih dana“.

Darko Saveljić, direktor Centra za zaštitu ptica, nije želio da komentariše izjavu Vojina Đukanovića, ali je podsjetio na primjer koji najbolje ilustruje posljedice koje nuklearke mogu proizvesti:

„Narod je jako dobro upoznat sa Černobilom i sa nuklearnom katastrofom koju smo doživjeli prije dvedesetak godina, znamo i sad da je gotovo jedna petine Bjelorusije bez prisustva čovjeka i da su i ukrajinske i bjeloruske bolnice pune djece koja se rađaju sa defektima“.

XS
SM
MD
LG