Dostupni linkovi

Opcije BiH: eskalacija vještačke krize ili Evropa


Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak sutra će u New Yorku pred Savjetom sigurnosti UN-a govoriti o stanju u BiH. Kako se navodi iz njegova ureda on će članicama Savjeta predložiti jedine dvije moguće opcije za BiH- ili eskalacija vještačke političke krize koja vodi u izolaciju ili smirivanje i nastavak evropskog puta.

Lajčak je u slovačkom tjedniku "Domino efekt optužio bosanske političare da je "Evropskoj uniji više stalo do integracije BiH nego samoj Bosni". On je najavio da obnavlja jedinicu za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, čija će uloga , medju ostalim biti i provjera veza bh političara s podzemljem".

"Beograd ima pravo da komentira zbivanja u Bosni, ali prihvatam samo pravno korektne tvrdnje, a ne bezobrazne optužbe, postavljene na kuli od karata", rekao je Lajčak koji je za srbijanskog premijera kazao kako se ponaša kao jednostran političar. "obratite pažnju kako dosljedno Koštunica ne pominje BiH, nego isključivo govori o zaštiti RS", primjetio je Miroslav Lajčak.

XS
SM
MD
LG