Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez nezavisnosti Kosovo ne može ka EU


Bez nezavisnosti Kosovo ne može ka EU

Šef Međunarodne krizne grupe Kris Paten upozorio je danas da bi odbijanje nekih članica Evropske unije da priznaju nezavisnost Kosova sprečilo da se ono integriše u EU, a doneće i velike nevolje Srbima u enklavama na jugu pokrajine, prenosi Beta.

U autorskom članku "Evropa mora da stane uz Kosovo" za današnje "Hospodarske novini" iz Bratislave, on je kao najverovatniji scenario kada u decembru završe pregovori Beograda i Prištine naveo da će Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost a priznaće je odmah SAD i najmanje 22 članice EU.

"Ako zemlje EU nisu u stanju da se dogovore oko statusa Kosova, evropska misija će krenuti sa novim hendikepom. Kako će činovnici, policija i sudije iz EU biti u stanju da efikasno rade u zemlji koju neke članice ni ne priznaju", naglašava Paten praktičnu stranu problema nove misije EU na Kosovu.

"Neće moći da se sklope trgovinski sporazumi ili da se pokrene proces koji vodi ka članstvu u EU, kao što je usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", naglašava Paten i ocenjuje da bi Kosovo nastavilo da postoji u međunarodnom vakuumu ali samo pod drugim imenom.

Paten takođe smatra da bi nepriznavanje nezavisnog Kosova donelo nevolje Srbima, pre svega onima na jugu pokrajine u izolovanim enklavama.

Nejedinstven stav EU prema Kosovu ohrabrio bi, prema njegovom mišljenju, Srbe na severu da probaju da taj deo Kosova pripoje Srbiji, dok bi Srbi na jugu ostali izolovani, čak i bez formalne zaštite koju im nudi Ahtisarijev plan.

"Evropski protivnici kosovske nezavisnosti, pre svega Grčka i Kipar i oni koji se kolebaju, a to su trenutno Slovačka, Rumunija, Španija, Italija i Slovenija, nemaju, naravno, za pokrajinu nikakav alternativni plan," optužuje te zemlje Kris Paten.

"Nikakav recept koji već nije otkriven tokom deset godina predloga i pregovora na svim nivoima. Nije zato preterano da se od njih zatraži da se priključe većini u EU. Rusija ume veoma vešto da u ime Beograda poziva na vernost pravoslavlju ili slovensko bratstvo, ali evropske veze trebalo bi da imaju prednost pred takvim emocijama," poručio je Paten.

XS
SM
MD
LG