Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić i dalje za ukidanje bonskih ovlasti


Aktuelna politička kriza u BiH najdublja je dosada, kaže predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić. Njom su otvorena pitanja koja zemlju, na odredjen način vraćaju na predratno stanje, tvrdi on. Prema ocjeni Ivanića u BiH već duže vrijeme traju dva paralelna procesa: s jedne strane, naglo širewe velikog broja institucija BiH, čime se žele ojačaati institucije države. A s druge strane jača nepovjerenje izmedju običnih ljudi i strah od mogućih posljedica.

"Jedino je rješenje za ovu zemlju je ono do kojeg zajednički dodju predstavnici medjunarodne zajednice i domaći političari", kaže Ivanić i dodaje da smjene domaćih političara nisu isključene, ali da to "nije pravo rješenje".

Predsjednik PDP-a potvrdio je da njegova stranka ne odustaje od inicijative za ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika, jer se radi o političkoj platformi staroj pet godina mada je, istovremeno, izrazio sumnju u uspjeh te ideje "jer jedan broj političara iz Sarajeva ne želi da se ugasi OHR, s obzirom da se pokazalo da visoki predstavnik donosi odluke koje su, uglavnom, u njihovu korist".

XS
SM
MD
LG