Dostupni linkovi

Igmanska inicijativa protiv mješanja Srbije i Hrvatske u bh politiku


Predstavnici Igmanske inicijative, pokreta koji okuplja više od 100 nevladinih organizacija iz regiona, ocijenili su danas da na zapadnom Balkanu još ne postoji neophodna stabilnost i da bi uzdržanost u izjavama i razumijevanje kritičnih tačaka omogućilo prevazilaženje posljedica ratova i obnovu povjerenja.

Srbija i Hrvatska najbolje će pomoći proces osamostaljenja BiH, ako što restriktivnije tumače specijalne veze i ne preuzimaju ulogu legitimnih branilaca srpske ili hrvatske stvari u BiH", ocijenio je član pokreta Živorad Kovačević.

Predsjednik Foruma gradjana Tuzle Vehid Šehić ocijenio je da BiH vode "nepismeni političari koji ne žele da primjene dijalog i kompromis kao abecedu politike" i ukazao da su robovanje etničkim principima i Ustavu kočnica za stvaranje demokratskog društva u BiH.

Na 11. sesiji Igmanske inicijative u Beogradu nisu učestvovali predsjednici BiH, Hrvatske, Crne Gore, nakon što je predsjednik Srbije Boris Tadić, odbio biti domaćinom. Prema zvaničnom saopštenju Tadić je otkazao učešće zato što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić svojom izjavom, "uvrijedio" premijera Koštunicu i tako "učinio ozbiljan incident".

XS
SM
MD
LG