Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lajčak odbija najnovji Dodikov predlog


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak odbacio predlog Vlade Republike Srpske (RS) za rešenje aktuelne političke krize.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Uredu visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) dostavljen pismeni predlog dopune Odluke o izmenama Zakona o Veću ministara BiH. Vlada je, po njegovim rečima, svesna da visoki predstavnik Miroslav Lajčak neće povući svoju odluku te predlaže da se dopuni samo s jednom rečenicom - da većine u institucijama BiH ne mogu da budu iz reda jednog naroda i jednog entiteta.

Lajčak je istakao da ovaj predlog ne vodi izlazu iz krize već novim blokadama. On je istakao da je i dalje spreman na konstruktivan dijalog.

Dodik je upozorio da ukoliko se ne prihvate predlozi RS-a, predstavnici njegove stranke delovaće u Parlamentarnoj skupštini BiH kao opozicija, a predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i zamenik predsedavajućeg Doma naroda BiH Mladen Ivanić povući se sa svojih funkcija.

"To znači da neće biti kapaciteta za funkcionisanje tih tela", kazao je Dodik i dodao da je to upozorenje, a ne pretnja.

XS
SM
MD
LG