Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu protiv Ilije Jurišića


Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je u petak optužnicu protiv Ilije Jurišića (64), zbog učešća u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli, 1992. godine.

Optužnica tereti Jurišića da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u Službi državne bezbednosti izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih

i sanitetskih vozila.

Kolona JNA je, kako se navodi u optužnici, u putpunosti poštovala Odluku Predsedništva BiH o mirnom izmeštanju sa teritorije BiH i postignuti Sporazum izmedju BiH i SRJ o mirnom povlačenju, kao i date garancije postignute izmedju vojnih i civilnih vlasti u Tuzli sa predstavnicima JNA.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine, i na njemu radi u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Ilija Jurišić je uhapšen 14. maja, po međunarodnoj poternici, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu u Nemačku.

Okružni sud u Beogradu produžio je u petak pritvor Jurišiću na još mesec dana. Na 30. dana produžen je i pritvor Zdravku Pašiću, pripadniku lokalne policije u takozvanoj Republici Srpskoj Krajini, koji je optužen za ratne zločine u Slunju 1991. godine.

XS
SM
MD
LG