Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Paralelna istraga Sarajeva i Beograda?


Paralelna istraga Sarajeva i Beograda?

Iz bosanskohercegovačkog tužilaštva niko nije želio komentarisati optužnicu protiv Ilije Jurišića uz obrazloženje da je to sada slučaj srbijanskog tužilaštva. Zamjenik državnog ministra pravde Srđan Arnaut kaže da je očekivo da optužnica protiv Ilije Jurišića neće biti podignuta do nedjelje. U tom slučaju Jurišić bi, na osnovu srbijanskih zakona, morao biti pušten na slobodu:

«Naravno, sad kad je podignuta optužnica jednostavno ostaje mogućnost advokata gospodina Jurišića da vidi kakve su pravne mogućnosti vezano za individualno podizanje optužnice. Ali što se tiče nekakvih oficijelnih mogućnosti BiH, ja trenutno ne vidim da se išta dodatno može uraditi osim onoga što je već, da tako kažem, u toku kada je Vrhovni sud Republike Srbije vratio na ponovno odlučivanje. Naravno, podizanje optužnice je sad tu svakako jedan novi momenat.»

Ilija Jurišić uhapšen je u maju u Beogradu zbog sumnje da je na području opštine Tuzla počinio ratni zločin. Osumnjičen je za slučaj Tuzlanska kolona, odnosno sukob policije i pripadnika JNA koji se dogodio 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti. Jurišić je bio član Kriznog štaba Službe javne bezbjednosti Tuzle. Za slučaj Tuzlanska kolona paralelne istrage vođene su u Beogradu i Sarajevu.

Autor: Marija Arnautović

XS
SM
MD
LG