Dostupni linkovi

Benazir Buto u kućnom pritvoru


Pakistanske vlasti stavile su u petak u kućni pritvor lidera opozicije i bivšu premijerku Benazir Buto, kako bi je sprečile da održi prvi miting od kada je predsednik Pervez Mušaraf uveo vanredno stanje.

„Ona je pritvorena u svojoj kući. To je privremena mera kako bi joj se onemogućilo da ode na miting“, kazao je za Rojters ministar železnice, Šeik Rašid Ahmed. Međutim, Buto pokušava da sa svojim pristalicama probije policijski kordon oko njene kuće.

Buto zahteva od Mušarafa, glavnokomandujućeg pakistanske armije, da odredi datum održavanja parlamentarnih izbora, povuče sa čelne funkcije u vojsci, ukine suspenziju Ustava i oslobodi sve koji su privedeni u poslednjih šest dana.

Ona je planirala da tokom dana prisustvuje mitingu u gradu Ravalpindiju, nedaleko od Islamabada.

Mušaraf je na pritisak SAD najavio održavanje izbora do 15. februara, mesec dana nakon što Ustav nalaže iako se spekulisalo da bi mogli biti odloženi i na godinu dana.

On je u prošlu subotu uveo vanredno stanje i suspendovao Ustav zbog, kako je rekao, rastuće opasnosti od militanata i neposlušnosti sudstva.

Stavljanje Benazir Buto u kućni pritvor umanjiće mogućnost da ona i Mušaraf formiraju postizbornu alijansu koja bi se suprotstavila verskim ekstremistima.

XS
SM
MD
LG