Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić se nada potpisivanju Sporazuma s EU za nekoliko sedmica


Srbija je u Brusselsu parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Pregovori EU i Srbije trajali su dvije godine, s jednogodišnjim prekidom zbog nedovoljne saradnje vlasti u Beogradu s Haškim tribunalom.

Nakon dobijanja pozitivne ocjene glavne tužiteljice Haškog suda, Carle del Ponte, povjerenik za proširenje Olli Rehn je donio odluku da Srbija može parafirati Sporazum, naglasivši da će puna saradnja s Tribunalom za ratne zločine ostati glavni uvjet za potpisivanje SSP.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se nada kako će Sporazum o pridruživanju biti potpisan kroz nekoliko sedmica , te da će Ratko Mladić biti uhapšen i prebačen u Haški sud ukoliko se utvrdi da je u Srbiji.

Evropska komisija je spremna učiniti sve kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU što prije bio potpisan, ali puna suradnja s Haškim sudom i dalje ostaje neophodan uvjet za to, izjavio je u srijedu u Beogradu šef izaslanstva EK u Srbiji Josep Lloveras.

"Lopta je sad u dvorištu Srbije", kazao je Lloveras naglasivši da parafiranje Sporazuma, ima "veliko simbolično značenje" koje svjedoči opredjeljenju Srbije i EU da osnaže svoje odnose.

XS
SM
MD
LG