Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Beču okončan četvrti krug pregovora o Kosovu


Srbija ima suštinske zamjerke na okvirni plan u 14 točaka koje je kao osnovu za nastavak pregovora o statusu Kosova predstavila međunarodna Kontaktna skupina, izjavio je danas u Beču, u pauzi pregovora o Kosovu srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić. On je kazao kako vlasti u Beogradu inzistiraju da rezoulucija 1244 Ujedinjenih naroda kojom se potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom, bude temelj za daljnje razgovore.

"Za nas je od presudne važnosti da u okviru za nastavak pregovora bude jasno pomenuta Rezoucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244. Želimo da se to posebno naglasi," rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je također rekao kako treba otkloniti mogućnost donošenja bilo kakvih jednostranih odluka u vezi sa statusom Kosova. Okvirni plan u 14 točaka, koji je predložila Kontaktna skupina navodi kako "Srbija više neće upravljati Kosovom", niti će na Kosovo ponovo uspostaviti fizičku prisutnost".

Tokom današnjeg, četvrtog kruga bečkih pregovora između vlasti u Prištini i Beogradu o budućem statusu Kosova, u kojem posreduje diplomatska trojka Kontatkne skupine, međunarodni posrednici razgovarali su su objema stranama, a tokom poslijepodneva predstavnici srbijanske i kosovske strane direktno su pregovarali. Izaslanstvo Beograda predvodili su predsjednik i premijer Srbije Boris Tadic i Vojislav Koštunica, a prištinski tim predsjednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Agim Ceku. Predstavnici Europske unije, Sjedijenih Država i Rusije u "trojci" Kontaktne skupine, Wolfgang Ischinger, Frank Wisner i Aleksandar Bocan-Harčenko do 10. decembra trebali bi podnijeti izvještaj o pregovorima glavnome tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu.

XS
SM
MD
LG