Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pakistanska policija uhapsila skoro 500 opozicionih aktivista


Između 400 i 500 osoba je uhapšeno u Pakistanu od uvođenja vanrednog stanja.

Među uhapšenima je i Džaved Hašmi, predsednik stranke bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa koji je u izbeglištvu.

Policija je u Islamabadu uhapsila i bivšeg šefa Unutrašnje obaveštajne službe (ISI) Hameda Gula, kao i oko 200 aktivista stranke koju predvodi bivša pakistanska premijerka Benazir Buto.

Vanredno stanje će trajati koliko je potrebno, ali će vlasti nastojati da bude što kraće, izjavio je u nedelju pakistanski premijer Šaukat Aziz. On je istakao da se planira održavanje parlamentarnih izbora, ali nije mogao da potvrdi da li će biti u januaru, kako je ranije predviđeno. Aziz je kazao da prema zakonu u uslovima vanrednog stanja izbori mogu biti odloženi na godinu dana.

Mušaraf je proglasio vanredno stanje uoči odluke Vrhovnog suda o njegovom izboru za drugi predsednički mandat. On je istakao da je nužno očuvanje jedinstva zemlje, ističući da je morao da deluje u situaciji kada sudstvo blokira vladu a militanti ugrožavaju bezbednosti. Mušaraf je smenio predsednika vrhovnog suda. Ukinuto je emitovanje privatnih televizijskih stanica u nekoliko gradova u zemlji.

XS
SM
MD
LG