Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez činjenica odbijene odluke Visokog predstavnika, ocjenjuje OHR rezoluciju Skupštine RS


Nakon što je razmotrio zaključke Republike Srpske Ured visokog predstavnika je konstatirao da ponovo nije ponudjen nijedan argument ili činjenica koji bi ukazivali na to da odluka visokog predstavnika ugrožava interese srpskog naroda, izjavio je direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević.

OHR izražava žaljenje što Vlada RS-a nije prihvatila ponudu da definira pravno tumačenje OHR-a kao autentično, kazao je Maroević, dodavši kako ne vjeruje da političko vodstvo RS-a iskreno želi naći rješenje. On je naglasio da nije ni moguće razmišljati o evropskoj budućnosti u situaciji kada se prijeti nepoštivanjem Dejtona i zakona BiH.

Zastupnici Skupštine Republike srpske usvojili su deklaraciju u kojoj se navodi da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak posljednjim odlukama nastavio s prekoračenjima dejtonskih ovlaštenja.

U tekstu se dalje navodi kako zakon o izmjeni i dopuni Zakona o Savjetu ministara BiH nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Za Deklaraciju je glasalo 77, a šest zastupnika je bilo protiv.

U ponedjeljak, u nastavku zasjedanja Skupštine, biće razmatrana i "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika i ranije prenesena ovlaštenja s entiteta na nivo BiH.

XS
SM
MD
LG