Dostupni linkovi

Narodna skupština ocijenila Lajčakove mjere neprihvatljivim


U Deklaraciji koju je u utorak usvojila Narodna skupština navodi se kako je visoki predstavnik za BiH svojim odlukama i zahtjevima od 19. oktobra nastavio sa prekoračenjem dejtonskih ovlašćenja, gdje je utvrđen kao konačan autoritet za tumačenje civilnog dijela ovog sporazuma. Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić:

«Narodna Skupština RS smatra da nametnuti zakon nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Aneksom 4. tog Sporazuma i da ugrožava ustavni poredak i demokratsko uređenje BIH, posebno ustavom zagarantovanu poziciju RS i njenih predstavnika u institucijama BiH.»

Narodna skupština RS

Deklaracija poziva da se hitno nastave stručne rasprave o nametnunom zakonu kako bi se putem adekvatne legalne forme isti izmjenio. U slučaju da ne dođe do promjena, Narodna skupština zadržava pravo pokretana postupka pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu njegove ustavnosti. U slučaju dalje eskalacije unilateralnih mjera prema ustavnom položaju Republike Srpske, a naročito u slučaju nametanja izmjena iposlovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH , deklaracijom se najavljuju i druge mere. Igor Radojičić:

«Republika Srpska će se putem svojih predstavnika obratiti generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, s upozorenjem da je Dejtonski sporazum povrijeđen od strane visokog predstavnika, povrđenog Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija broj 1746 , te da su izabrani predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u zajedničkim organima BIH deklarativno i unilateralno odustali od sporazuma odnosno Aneksa 4».

Od Savjeta za implementaciju mira, koji je nadležan za provođenje Dejtonskog sporazuma, a koji u utorak i srijedu zasjeda u Sarajevu zatražene su dodatne garancije za ravnopravnost entiteta i naroda u Bosni i Hercegovini. Na kraju, u deklaraciji se pozivaju predstavnici političkih partija sa sjedištem u Federaciji BiH na konstruktivan i otovoren dijalog o najbitnijim pitanjima socijalnog i ekonomskog razvoja zemlje, a u cilju kako se kaže «raćanja uzurpiranog suvereniteta koji je neophodan za izvršenje međunarodnih obaveza zemalja i njeno pristupanje Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG