Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti u RS


Nekoliko hiljada građana na banjalučkom Trgu Krajine učestvovalo je u mirnim protestima protiv posljednjih odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. Nošeni su transparenti na kojima je pisalo: «Ne damo Republiku Srpsku», «Dajem Bosnu za Republiku Srpsku», te «Lajčaku, idi kući». Da li simbolično ili ne, ali umjesto slika domaćih političara, ovaj put među narodom su nošene fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina:

«Pa mi ćemo braniti ovu svoju Republiku Srpsku. I ne damo da se smijeni ovaj naš što je predsjednik, kako bi’ rek’o.»

«Pa došli smo da branimo Republiku Srpsku. I čudi me da još naroda nema više da to jedanput kažemo za sva vremena.»

Predstavnici Srpskog pokreta nevladinih organizacija SPONA sa govornice su uputili jasnu poruku visokom predstavniku da bi mu bilo najčasnije u ovom momentu da podnese ostavku:

"Naš ustav je moguć samo ako postoji Republika Srpska u punom dejtonskom kapacitetu. To je Republika Srpska koja nema ništa protiv nijednog naroda i ništa protiv Bosne i Hercegovine, ali ne da svoje pravo da bude zaštita i budućnost za srpski narod s ove strane Drine.»

Milorad Dodik na protestu Spone, Photo: Beta

Okupljenima se obratio i premijer Republike Srpske Milorad Dodik:

«Odluka visokog predstavnika je nepotrebna i mi je doživljavamo kao prevaru. Ona ne može da ostane u ovom obliku. Ili je povucite, gospodine Lajčak, ili je bitno promijeniti da bi se obezbijedilo da nema preglasavanja.»

Mirni protesti danas su održani, između ostalog, u Prijedoru, u Bratuncu, Srebrenici, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Modriči.

Autor: Milorad MIlojević

XS
SM
MD
LG