Dostupni linkovi

Nema opasnosti od novog sukoba


Nema opasnosti od novog sukoba - OHR

Kako se u OHR-u odnose prema procjenama da bi trenutna napetost mogla prerasti u veliku regionalnu krizu. Frane Marojević:

«Nema nikakve potrebe za to, jer se ovdje trenutno radi o bespotrebnom dizanju političkih tenzija unutar Bosne i Hercegovine. Mi očekujemo da političari u BiH krenu ka nalaženju rješenja koja će pokrenuti ovu zemlju naprijed. Jer, bit je u tome da ove institucije o kojima je visoki predstavnik odnio odluku počnu što brže i što efikasnije raditi za dobrobit svih građana, a ne da se stvara jedna vještačka politička atmosfera.»

Otkada je krenula priča o rješenju kosovskog statusa, uvijek se iznova ponavlja priča o tome da Rusija neće dozvoliti, kako to Srbija kaže, odcjepljenje srpske pokrajine. Ruski predsjednik Putin uvijek iznova ponavlja da se podržavanje separatizma loš primjer, iz čega mnogi izvlače i tezu da Moskva u svim potezima stoji iza Beograda. Ruediger Rossig, međutim kaže:

«Ne, ja mislim da je Rusija u zadnjih 150 godina u jugoistočnoj Evropi odnosno Balkanu imala samo strategijske interese. Stara je to priča, o Crnogorcima kojih s Rusima ima 300 miliona, o Srbima koji pričaju kako Moskva stoji iza nje. Sva su dosadašnja iskustva pokazala da Moskva uvijek stoji iza same sebe i Beogradu bi bilo bolje da se ne oslanja na Moskvu. To je jedna interesantna igračka za Ruse – pomoću nje mogu držati Amerikance na uzdi, mogu Evropljanima dokazati da su svjetska sila, da imaju moć. A ruska politika se u suštini svodi na to da – u najboljem slučaju nastoje zadržati status quo, a u najgorem su destruktivni.»

U Uredu visokog predstavnika nisu htjeli komentirati Koštuničinu usporedbu Kosova i Republike Srpske, kazavši da Kosovo nije tema njihova mandata. Što se tiče Republike Srpske, na pitanje što će učiniti ukoliko Milorad Dodik ostvari sve svoje prijetnje, Frane Marojević odgovara:

«Visoki predstavnik ima svoj mandat i ima na raspolaganju bonske ovlasti koje su mu date. Uvijek je govorio da neće zazirati od bilo kakvih aktivnosti, da neće unaprijed najavljivati svoje poteze, niti će najavljivati to da ih neće koristiti. To jest – sve je moguće.»

U anketama koje su provedene posljednjih dana, nakon što su zategnuti odnosi na relaciji Ured visokog predstavnika-Banja Luka, mnogi se boje veće regionalne krize. Bivši djelatnik Ujedinjenih nacija u Sarajevu i glavni urednik «German Timesa» Ruediger Rossig kaže:

«Ne, i dalje mislim, unatoč ovome, da je na Balkanu nemoguće obnavljanje oružanih sukoba. Ali već sama činjenica da se tako malo stvari kreće nabolje, da je ekonomska propast zacementirana i da je siromaštvo svuda rašireno, to je već dovoljno grozno i to je možda ta velika kriza s kojom će zapadni Balkan morati živjeti narednih 20 do 30 godina.»

XS
SM
MD
LG