Dostupni linkovi

Moskva je "strateški partner"- Robert Gates


ويليام برنز، معاون وزير امور خارجه ايالات متحده، در ماه ژوييه گذشته نخستين مقام آمريکايی بود که در گفتگوهای ۱+۵ حضور پيدا کرد.(عکس:AFP)
ويليام برنز، معاون وزير امور خارجه ايالات متحده، در ماه ژوييه گذشته نخستين مقام آمريکايی بود که در گفتگوهای ۱+۵ حضور پيدا کرد.(عکس:AFP)

U ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa američki ministar odbrane Robert Gates rekao je da razlike oko iranskog nuklearnog programa, Kosova ili odbrambenog štita, nisu takve da mogu dovesti do novog hladnog rata.

Sa američkim ministrom odbrane u utorak uveče su razgovarali Brian Whitmore i Urlich Speck, a za programe na južnoslavenskim jezicima je priredila Mirjana Rakela.

Robert Gates je kazao da usprkos sve većem tenzijama na relaciji Moskva - Washington, Sjedinjene američke države i dalje smatraju Rusiju svojim strategijskim partnerom " dok i ukoliko se to ne pokaže drugačijim. Ima dosta neprimjerene retorike, ali kada se radi o određenim akcijama, Rusi nisu zauzeli neki bitno drugačiji smjer " smatra Gates.

Američki ministar obrane je tijekom posjeta Češkoj republici razgovarao sa najvišim dužnosnicima te zemlje o mogućnosti da se instaliranje antiraketnog obrambenog štita čak i odgodi dok SAD ne budu imale "konačan dokaz" da postoji opasnost od raketne prijetnje iz Irana.

U zadnje vrijeme aktualizirane tvrdnje o tome da Moskva i Washington ulaze u fazu novog hladnog rata i to zbog rastućih tenzija isprovociranim suprotnim stavom prema iranskom i kosovskom pitanju, te zbog američkog proturaketnog sustava u Evropi, Gates je odbacio kao neutemeljene, ističući kako su to minorne razlike ako ih se usporedi sa nekadašnjom globalnom nuklearnom konfrontacijom kakva je postojala između Sovjetskog saveza i SAD.


Gates je dodao da nastojanja Moskve da stvori alternativni savez NATO-u, poput Šangajske organizacije za suradnju ili Sporazuma o kolektivnoj sigurnosti – ne bi trebale uznemiriti Zapad.


"Ne trebamo se šokirati i stalno misliti da nam neko radi nešto iza leđa ako se želi udružiti sa nekom državom. Sjedinjene države i NATO su najsnažnija savez u svijetu. I ne mislim da se trebamo plašiti i vlastite sjene".

Američki ministar obrane odgovorio je i na aktualna pitanja o stanju demokracije i ljudskih prava u Rusiji zbog kojih je ruskih predsjednik Vladimir Putin vrlo četo kritiziran na Zapadu. Zbog duge povijesti autoritarizma u Rusiji, treba biti vrlo strpljiv kada su u pitanju demokratski procesi, smatra Gates.
"Za izgradnju demokratskih institucija potrebno je vrijeme. To što održite izbore ne znači da imate demokraciju. A Rusija demokraciju nije imali zadnjih tisuću godina. Mi moramo ohrabrivati razvoj sloboda u Rusiji, moramo podržati razvoj demokratskih institucija. Ali moramo shvatiti da za sve to treba i dosta vremena ".

U ekskluzivnom razgovoru za radio Slobodna Evropa, američki ministar obrane Robert Gates je istaknuo kako Washington neće dopustiti da moguće pridruživanje Gruzije NATO- u , čemu se Rusija protivi, postane karta za potkusurivanje u odnosima sa Moskvom.

Napredak neke zemlje prema NATO ovisiti će o zaslugama svake države pojedinačno. Ulazak Ukrajine u članstvo NATO-a nije izgledno ni u bliskoj budućnosti, a najviše zbog izostanka jedinstvene podrške Alijanse u toj zemlji, istaknuo je američki ministar obrane Robert Gates.

XS
SM
MD
LG