Dostupni linkovi

SAD, Nizozemska i Francuska podržavaju Lajčakove odluke


Američki ambsador u BiH Charles English upozorio je premijera Republike Srpske Milorada Dodika da će se sukobiti sa Sjedinjenim Državama ukoliko članovi njegove stranke napuste državna tijela BiH. Stranka nezavisnih socijal-demokrata objavila je da će napustiti država tijela zbog odluke Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da nametne novi zakon o Vijeću ministara BiH i zatraži izmjenu poslovnika o radu Parlamenta BiH radi jačanja uloge države.

"Oni koji se suprostave Lajčakovim aktivnostima izabrali su sukob i s Visokom predstavnikom u BiH i sa Sjedinjenim Američkim Državama", naglasio je English.

Ambasador Nizozemske u BiH Karel Vosskuler smatra da posljednje mjere visokog predstavnika zaslužuju punu podršku svakog ozbiljnog političara u BiH.

"Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bh. gradjani gaje velike nade u proces evropskih integracija. Pristupanje EU zahtijeva velike napore u izradi novih zakona i propisa, a u proteklih 18 mjeseci bili smo svjedoci zabrinjavajućeg nedostatka efektivnosti Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH", navodi se u izjavi nizozemskog ambasadora.

Francuska bezuvjetno podržava mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, saopšteno je iz francuske ambasade u BiH.

U francuskoj ambasadi smatraju da su odluke visokog predstavnika u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH. Njihovim donošenjem želi se prekinuti zloupotreba i ojačati sposobnost odlučivanja u Vijeću ministara.

XS
SM
MD
LG