Dostupni linkovi

SNSD najavljuje bojkot institucija BiH


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Premijer RS Milorad Dodik i njegova stranka zatražili su od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da promijeni svoje posljednje odluke i u protivnom zaprijetili bojkotom državnih institucija.

Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio je od visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da preispita svoje posljednje odluke i najavio da će članovi ove stranke podnijeti neopozive ostavke ukoliko u narednim danima sporne mjere ne budu promijenjene.

Ukoliko Lajčak narednih dana ne promijeni svoje odluke, svi zvaničnici u izvršnim institucijama BiH koji dolaze iz SNSD-a podnijeće ostavke, a svi poslanici ove stranke u Parlamentu BiH će prisustvovati sjednicama, ali neće glasati, saopšteno je nakon nedjeljnje sjednice Glavnog odbora SNSD-a

Predsjednik SNSD-a i premijer Repbublike Srpske Milorad Dodik izjavio je da mjere koje je Lajčak donio 19. oktobra narušavaju balans koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom, omogućavaju majorizaciju u budućnosti i generišu dugoročnu nestabilnost, kao i upitnost same BiH.

"Sama činjenica da je ovim odlukama ukinuta bilo kakava kvota u odlučivanju Parlamenta BiH u situaciji kada 24 Bošnjaka već postoje u Paralamentu BiH, a da je potrebna većina od 22 za rad ovog organa, govorio o tome da se vodi računa o balansu koji je postignut u Dejtonskom sporazumu i da je ovo direktno antidejtonska odluka", objasnio je Dodik.

Na pitanje novinara da li je moguće da se SNSD žali nekoj međunarodnoj instanci zbog posljednjih Lajčakovih odluka, Dodik je rekao da je postojeća situacija nemoguća, "jer je međunarodna zajednica rekla da je Lajčak neprikosnoveni autorotet i da domaće zakondavstvo nema nikave nadležnosti".

"Ovdje se neko grubo poigrava našim demokratskim pravima, ali nam stoji na raspolaganju mogućnost da podignemo tužbu protiv visokog predstavnika u BiH pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu", naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je GO SNSD smatra nerimjerenim činjenicu da je "Lajčak istupio davanjem zadataka političkim strankama na koji način da se ponašaju i šta treba da rade".

"SNSD kao članica socijaldemokratske internacionalne smatra da je ovakvo Lajačakovo ponašanje neprihvatljivo i nedopustivo, jer on nema mandat da utiče na rad političkih partija u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je GO SNSD zadužio svoj parlamentrani klub da što hitnije sazove posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj bi bila razmatrana situacija nakon odluka Lajčak i izrazio nadu da bi zasjedanje moglo biti održano iduće sedmice.

Lajčak je 19. oktobra nametnuo izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH i od Parlamenta BiH zatražio da izmjeni Poslovnik o radu oba doma, a političke lidere pozvao da uspostave strukturirani mehanizam sa ciljem bolje koordinacije reformskih procesa.

XS
SM
MD
LG