Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori u Sloveniji


Slovenija, izbori

U Sloveniji se danas održavaju izbori za predsjednika republike, a prvi neslužbeni rezultati biće poznati večeras odmah nakon 19 sati, kada se zatvara oko 3500 birališta.

Zadnja objavljena ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da od sedam kandidata koji nastupaju na izborima izglede da se uvrste u drugi krug koji će se održati za tri sedmice imaju samo nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova Alojz Peterle, bivši guverner centralne banke i dugogodišnji ministar financija Mitja Gaspari, te profesor međunarodnog prava Danilo Tuerk (Tirk).

Pravo glasanja ima 1,686 miliona birača, a očekuje se da će glasati i pedesetak hiljada Slovenaca koji žive u inostranstvu. Zadnje izmjene uputstava o glasanju preko pošte i diplomatsko-konzularnih predstavništava posljednjih su sedmica izazivale polemike o transparentnosti glasanja u dijaspori.

Ovo su četvrti izbori za predsjednika Slovenije nakon dva mandata bivšeg predsjednika Milana Kučana i jednog mandata aktuelnog predsjednika Janeza Drnovšeka, koji je odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat. Samo je Kučanu na izborima 1992. i 1997. uspjelo da u prvom krugu osvoji natpolovičnu većinu, dok je Drnovšek na izborima 2002. tek u drugom krugu pobijedio Barbaru Brezigar, današnju državnu tužiteljicu.

XS
SM
MD
LG