Dostupni linkovi

Del Ponte najavljuje skoro hapšenje Mladića


دريکسال و پنج ماه اخير، کوششهای پادشاه عربستان سعودی و امير قطر نيز برای آشتی دو جنبش رقيب فلسطینی ناکام مانده است.
عکس از EPA
دريکسال و پنج ماه اخير، کوششهای پادشاه عربستان سعودی و امير قطر نيز برای آشتی دو جنبش رقيب فلسطینی ناکام مانده است. عکس از EPA

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je u intervjuu za magazin "Špigl" da bi Ratko Mladić mogao da bude uhapšen u narednih nekoliko sedmica.

"Sigurna sam sa 80 odsto da će Mladić biti uhapšen do kraja godine, moguće u narednim sedmicama", izjavila je Del Ponte. U intervjuu za "Špigl", ona je rekla da je Srbija odlučna da uđe u EU i da je početkom ove godine konačno sastavljen plan o hapšenju Mladića u njegovom skrovištu u Beogradu i da je predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica "uz značajne teškoće, na kraju pristao da ga podrži". Glavna haška tužiteljka je dodala da, uprkos tome, vojne i civilne obavještajne službe Srbije i dalje ne sarađuju u potpunosti.

Del Ponte je rekla da su Mladić i Radovan Karadžić redovno dobijali signale od Slobodana Miloševića i da će svoju verziju događaja predstaviti u svojoj knjizi sljedeće godine. Ona je potvrdila da je Karadžić stupio u kontakt sa jednim haškim istražiteljem 1999. godine i rekao da će se predati, ali da se onda iznenada predomislio.

EU je prije tri dana odgodila donošenje odluke o jačanju veza sa Srbijom zbog ocjene Del Ponteove da je saradnja Beograda sa njenim sudom "i dalje spora i nedovoljna".

U intervjuu za "Špigl" Del Ponte je izjavila i kako "nema sumnje" da je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj kriv za ratne zločine. "Imam dokaze koji to potvrđuju. Gubim svjedoke na svim stranama u slučaju koji se vodi protiv Haradinaja. Njima se upućuju ozbiljne prijetnje. U ovom smislu, Albanci su gori od Srba", rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala za "Špigl".

Haradinaj je trenutno na privremenoj slobodi na Kosovu, gdje učestvuje u kampanji za opšte izbore sljedećeg mjeseca, a Del Ponteova je navela da je to "apsolutno čini bijesnom".

XS
SM
MD
LG