Dostupni linkovi

Turski parlament odobrio vojnu akciju na severu Iraka


Turski parlament je odobrio vojnu akciju na severu Iraka protiv kurdskih pobunjenika. Premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je nešto ranije da operacije turske armije neće uslediti odmah nakon odluke parlamenta, što se tumači kao popuštanje pritisku međunarodne zajednice koja od vlasti u Ankari traži uzdržanost. Sličan zahtev uputio je i američki predsednik Džordž Buš nakon odluke turskog parlamenta.

"Jasno smo predočili Turskoj da ne smatramo da je u njenom interesu da šalje svoje trupe u Irak. U stvari, ona već duže vreme ima deo snaga stacioniranih u Iraku i mislimo da nije u njenom interesu da šalje dodatne", kazao je Buš.

Prethodno je irački premijer Nuri al-Maliki u sredu telefonirao svom turskom kolegi Erdoganu kako bi ponovio spremnost svoje vlade da spreči kurdske pobunjenike da koriste Irak kao lansirnu rampu za napade.

Sličan apel uputio je i irački predsednik Džalal Talabani tokom posete Parizu, inače poreklom Kurd.

"Mi se uzdamo u mudrost našeg prijatelja turskog premijera Erdogana i da neće biti vojne intervencije. Tražimo istovremeno od Kurdistanske radničke partije da prekine napade. U suprotnom, neka napusti našu zemlju i ode bilo gde, jer regionalna vlada kurdskog naroda neće više tolerisati da ostane na severu Iraka, odakle napada Tursku a potom se vraća na našu teritoriju", kazao je irački predsednik Talabani.

Turski zvaničnici tvrde da sa iračke strane granice deluju kurdski separatisti koji na turskoj teritoriji organizuju napade na vojsku i civile.

Turski premijer Erdoan poručio je vladi u Bagdadu i političkom rukovodstvu Kurda na severu Iraka da ili suzbiju delovanje separatista, ili suoče sa posledicama.

Moguća turska akcija uzdrmala je i svetsko naftno tržište, s obzirom da se na severu Iraka nalaze velika nalazišta ove sirovine. Strahuje se da bi sa sadašnjih 87, cena ubrzo mogla da dostigne 100 dolara za barel.

XS
SM
MD
LG