Dostupni linkovi

Očekivanja i dileme građana od sporazuma sa EU


Budva
Budva

O rekacijama na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji izvještavaju Jasna Vukićević i Sejo Sadiković

Iako su mediji i političari prepuni superlativa o značaju i uspjehu današnjeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji, većina građana Budve ne zna što taj sporazum tačno znači i na šta obavezuje.


RSE: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

BUDVANKA 1. Ne kontam baš, jer nijesam tome pridala veliku važnost. Nijesam se uopšte trudila da shvatim šta se priča zato što se priča po cijeli dan i jednostavno nije mi bilo zanimljivo.

RSE: Znate li što je Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom?

BUDVANKA 2: O čemu? Ne znam pravo da vam kažem. Uopšte nijesam pratila u zadnje vrijeme radio.

BUDVANIN 3: Ne znam. Ja nešto slabo imam povjerenja u to.

RSE: Zbog čega?

BUDVANIN 3: Što ja znam.

RSE: Što to konretno znači, Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji?

BUDVANIN 3: To je sigurno dobro da se stabilizuje, ali kod nas to teško ide.

RSE: Mislite. Možda će ovi iz Evropske unije?

BUDVANIN 3: Ako oni što ne pomognu, ali ne slušamo mi njih uopšte.

TURISTI IZ SRBIJE: Mi nismo odavde. Mi smo iz Beograda i ne bi bilo zgodno da mi pričamo.

RSE: I Srbija ide ka tom cilju.

TURISTI IZ SRBIJE: Pravo da vam kažem, ne znam ni sama. Samo da imamo dobru i jaku državu da bi mogli da pariramo ovim jakim državama.

RSE: Što zapravo znači taj sporazum?

TURISTI IZ SRBIJE: Nismo ga proučili. Ja ga nisam baš proučila. Ni ja ne bih mogao tačno da kažem o čemu se radi. Priča se da će biti dobro i korisno, ali sad. Ja bih više voleo da sam gazda u svojoj kući. Gazduje neko sa nama. Bilo šta da kažemo drugi rešavaju. Naša sudbina je u tuđim rukama.

BUDVANIN 4: Ja mislim da je to dobro.

RSE: Što to konkretno znači?

BUDVANIN 4: To konretno znači da mi ispravljamo naše grijehove u raznim pravcima da bi postigli nekakva normalan,demokratski, pravni i druge okolnosti koje civilizovani svijet, nijesu ni oni bezgriješni, ali ima i koristi. To bi bilo u osnovi. Mislim da je to dobro.

Bijelo polje u Evropi, zašto ne?

Većina Bijelopoljaca koje smo anketirali znala je za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Značaj tog sporazuma, međutim, tumači se različito, skoro po matrici partijske pripadnosti. Šta o njemu piše, po pravilu, ne zna se. Sreten Đurović je ipak siguran da zna. Prehlađen je i pošao je za inekciju u Dom zdravlja, za nešto slično, vjeruje, u Luksemburg je pošao i premijer sa svojim timom:

„Ja za inekciju. Sve najbolje njemu i meni. Za inekciju da bi ozdravio, ovi gore vjerovatno da im dijele neke packe, mi smo oduvijek bili dio Evrope. Nas niko nije bacio s Marsa, mi smo tu“.

RSE. Vidim pravite put.

RADNIK: Eno šefova gore.

RSE: Crna Gora danas trasira put u Evropu. Znate li?

RADNIK: Hoćemo u Evropu. Nijesmo čuli. Nemoj sad, ne znam.

Mašan Bojić redovno gleda Dnevnik. Na pitanje odgovara kao iz topa.

RSA: SSP?

BOJIĆ: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Poznati boem bijelopoljski Milorad Bečo Ristić tvrdi da je crnogorsku kapu, upravo zbog potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom danas stavio na glavu:

„Veliki dan je. I to da potpišu ovi, ja mislim da će bit Montenegro prava evropska država i da vide ostale zemlje da smo mi baš za Evropsku uniju, zajednicu ili kako se to kaže“.

RSE: Mislite da ovaj potpis to znači?

RISTIĆ: Jeste. Taj potpis nam mnogo znači. Ovi što misle sasvim drugo za mene su oni budale.

XS
SM
MD
LG