Dostupni linkovi

Nastavak pregovora o Kosovu


Kosovo, map, 10Oct2007
Kosovo, map, 10Oct2007

U Briselu danas počinje druga runda direktnih pregovora delegacija Beograda i Prištine o rješavanju statusa Kosova. Vijeće ministara EU o Kosovu raspravlja u ponedjeljak.

Nakon direktnih pregovora uslijediće odvojeni sastanci predstavnika EU, SAD i Rusije Volfganga Išingera, Frenka Viznera i Aleksandra Bocan-Harčenka sa delegacijama. Popodne se očekuje saopštenje "trojke" o ishodu pregovora i odvojenim susretima sa delegacijama Beograda i Prištine. "Trojka" bi da beogradskom delegacijom trebalo da se sastane u 17.00 sati, a sa prištinskom u 18.30. Tokom ovih odvojenih sastanaka, biće izvršen pregled tačaka oko kojih postoji saglasnost između dvije strane, a biće razgovarano i o rasporedu narednih sastanaka.

Predstavnici zvaničnog Beograda najavili su da će u Briselu u okviru druge runde srpsko-albanskih direktnih pregovora o budućem statusu Kosova pružiti dodatne argumente za svoj prijedlog, koji, kako su naveli, osigurava Albancima status najpovlaštenije nacionalne manjine u svijetu. Evropski diplomatski izvori u Briselu smatraju da bi današnja runda direktnih pregovora trebalo da potvrdi izvjestan napredak u pregovorima koji je ostvaren u Njujorku, kao i da najavi brži ritam pregovora do 10. decembra. "Trojka" će u ponedjeljak, 15. oktobra imati sastanke sa direktorima za Balkan zemalja članica Kontakt grupe, te s predstavnicima NATO.

Evropski zvaničnici su prenijeli da će specijalni izaslanik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana kratko prisustvovati završetku sastanka Beograda i Prištine kako bi sakupio dovoljno informacija za izvještaj Vijeću ministara EU, koje zasjeda u ponedjeljak. Vijeće ministara EU će, kako se očekuje, pozvati Beograd i Prištinu na postizanje dogovornog rješenja za budući status Kosova u duhu "kreativnosti, odvažnosti i kompromisa".

"Vijeće u potpunosti podržava proces koji vodi trojka i ulogu predstavnika EU, ambasadora Volfganga Išingera te pozdravlja intenzivan ritam aktivnosti i konstruktivnu atmosferu tokom prve runde pregovora", navedeno je u nacrtu dokumenta koji bi ministri trebali usvojiti. "Imajući u vidu da će Kontakt grupa okončati proces do 10. decembra i predati izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda - Vijeće poziva strane da se angažuju tokom nastavka pregovora s kreativnošću, odvažnošću i u duhu kompromisa te da naprave svaki mogući napor radi postizanja dogovornog rješenja", zaključiće ministri u ponedjeljak.

Vijeće ministara razmatraće i Sporazum EU i Srbije

Pored Kosova, Srbija će biti u centru pažnje Vijeća ministara EU u ponedjeljak i zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pošto će glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte obavijestiti šefove diplomatije 27 zemalja-članica EU o stepenu saradnje sa vlastima u Beogradu. Međutim, kako je prenijelo portugalsko predsjedništvo EU, ne očekuju se zaključci Vijeća ministara, niti bilo kakve dalje odluke u vezi Sporazuma Srbije s Unijom.

Olli Rehn

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u petak da će Evropska komisija moći da parafira ovaj sporazum sa Srbijom ukoliko Beograd "dalje intenzivira" saradnju sa Haškim tribunalom. Ren, međutim, nije želeo da ocijeni da li je Srbija već sada dovoljno "intenzivirala" saradnju s Tribunalom, insistirajući da će Del Ponte svoju ocjenu o saradnji Beograda i Haga prenijeti Vijeću ministara EU tokom "pauze za kafu" na kraju radnog ručka. "Okončali smo tehničke pregovore i možemo da budemo u mogućnosti da sporazum parafiramo, ukoliko Srbija dalje intenzivira svoju saradnju s Haškim tribunalom ", istakao je Ren. Ren je naglasio i da je za samo potpisivanje Sporazuma EU i Srbije neophodna "puna saradnja" s Hagom, koja pretpostavlja akcije "koje će voditi ka lociranju, hapšenju i isporučenju" bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i ostalih optuženika. Dok je za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neophodna ocjena o "punoj saradnji", komesar Ren s druge strane ima pravo da parafira taj sporazum bez posebne odluke Vijeća. Komesar će svoju procjenu o parafiranju donijeti i na osnovu ocjene Karle Del Ponte.

U međuvremenu se u Briselu vrši pritisak na EU da "ne popušta Srbiji" u vezi sa saradnjom s Hagom. Tako je Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" zahtijevala od ministara EU da uvjet za dalje evropske integracije Srbije bude izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu. "EU mora da ostane jedinstvena u insistiranju da puna saradnja Srbije znači izručenje Mladića Hagu", istakla je u otvorenom pismu ministrima, Lote Lejht, direktorica "Hjuman rajts voča" za EU. "Hjuman rajts voč" je ocijenio da Brisel "spušta" kriterij za ocjenu ostvarenja "pune saradnje" Beograda s Hagom, citirajući Rena koji je formulirao da ona znači situaciju koja će "voditi ka lociranju, hapšenju i izručenju ". Ren je, međutim, samo ponovio zaključke Vijeća ministara EU koji je na taj način definirao punu saradnju Haga i Beograda još početkom 2007.

Na sastanku u Luksemburgu biće i riječi i o Bosni i Hercegovini i ministri bi trebali podržati napore visokog predstavnika Miroslava Lajčaka za postizanje dogovora o policijskoj reformi u BiH, te izraziti žaljenje zbog neuspjeha dosadašnjih pregovora o tom pitanju. U ponedjeljak bi trebalo da bude potpisan i Unijin Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Crnom Gorom, tvrde evropski izvori, uprkos lingvističkim problemima, na koje je ukazala Bugarska. Zvanična Sofija naime, insistira na pravu korišćenja termina "euro" i na ćiriličnim napisima za zajedničku evropsku monetu.

XS
SM
MD
LG