Dostupni linkovi

Upotreba sile protiv demonstranata u Mjanmaru gnusna i neprihvatljiva, rekao Ban ki Mun.


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun rekao je na zasedanju Saveta bezbednosti da je obračun vojne hunte u Mjanmaru sa mirnim demonstrantima "gnusan i neprihvatljiv". On je istakao da mada je situacija trenutno mirna, veoma brine sudbina nekoliko hiljada uhapšenih bez fer suđenja.

"Ozbiljan i sveobuhvatan dijalog vlasti i opozicije je neminovan. Važan rezultat misije mog izaslanika Ibrahima Gambarija jeste najava vojne hunte mogućeg sastanka njihovog lidera general Tan Švea i vođe opozicije Aung San su Či. Pozivam obe strane da se što pre sretnu.", kazao je Mun.

Zapadne zemlje traže uvođenje sankcija nakon što je vojna hunta silom ugušila demonstracije koje su predvodili budistički sveštenici, dok susedna Kina kao i Rusija pozivaju na uzdržanost ali se protive sankcijama.

Kineski ambasador u UN Van Guangua.

"Postoje problemi u Mjanmaru, ali smatramo da su oni interna stvar. Rešenje moraju da pronađu sami građani, odnosno vlada i različite partije. Nametnuto rešenje sa strane ne može da pomogne", kazao je kineski ambasador.

Vlada je saopštila da je 10 ljudi poginulo u protestima, a da su

uhapšene 2.093 osobe, dok opozicione grupe tvrde da je u sukobima na

ulicama Jangona život izgubilo najmanje 200 ljudi, a da je 6.000

osoba uhapšeno.

XS
SM
MD
LG