Dostupni linkovi

"Ponekad tučem svoju verenicu..."


Iva MARTINOVIĆ Emitovanje emisije na RTS u kojoj mladić otvoreno govori o tome da ponekad tuče svoju verenicu izazvalo je oštre reakcije javnosti, a istovremeno otvorilo pitanje polne diskriminacije u Srbiji.

U Srbiji je svaka treća žena, žrtva porodičnog nasilja i fizičkog zlostavljanja, uključujući i seksualno. Poslednjih godina, svakodnevno raste broj žena koje traže pomoć odgovarajućih socijalnih institucija, savetovališta i skloništa. Napore za rešavanje ovog problema, u kojima su se u Srbiji ujedinili predstvanici vladinog i nevladinog sektora i medija, svakako je otežala Radio-televizija Srbije, emitujući emisiju u kojoj mladoženja otvoreno priznaje da ponekad šamara svoju verenicu.
U oceni da je sadržaj ove emisije u najmanju ruku ‘sramotan’, ujedinile su se gotovo sve stranke u srpskom parlamentu, a skupštinski Odbor za ravnopravnost polova jednoglasno je zatražio smenu direktora RTS Aleksandra Tijanića. Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić poručuje da RTS, emitovanjem ovakvih sadržaja, narušava osnovna pravila novinarske profesije:

“Za narušavanje pravila treba snositi neke posledice. Ovo verovatno nije emisija koja je u direktnoj proizvodnji javnog servisa, ali servis koji emituje nešto takođe odgovara zbog sadržaja toga šta emituje. To je podilaženje najprostijim i najpromitivnijim ukusima i u krajnjoj liniji to je nerazumevanje pozicije žrtve. Ispod kriterijuma je koji treba da važe u iole razvijenim demokratskim društvima.”

O zahtevu za smenu Aleksandra Tijanića, koji je pored Odbora za ravnopravnost polova zatražila i Liberalno demokratska partija, odlučuje Upravni odbor javnog servisa. Međutim, u tom odboru ne
vide nijedan razlog zbog kojeg bi trebalo pokrenuti pitanje Tijanićeve odgovornosti. Predrag Marković, član UO RTS-a:

“Prvo odgovormost pada na producenta, koji je nezavisna kuća, pa na urednika i tek u dalekoj instanci na Tijanića. Drugo, pošto se ta emisija bavi odnosima ljudi koji treba da se uzmu, tu se teško može unapred predvideti tok – morali bi da glume. Čak ni producenti nisu mogli da znaju šta će reći taj mladoženja koji je tukao svoju devojku. Posle su od toga producenti želeli da naprave pozitivnu priču kako se on posle pokajao.”

Mladoženja se u emisiji 48 sati svadba nije pokajao:

“Nisam je tako jako tukao, samo mali šamarčić i tako.”

- Šamarčić? Pa čoveče gde si žene tukao?”

“Pa dobro, nisam je baš tukao. Nisam je baš ubijao.”

“Pa nekoliko puta me je istukao pa ode..”

I dok direktor RTS-a Aleksandar Tijanić tvrdi da je ovo što ste mogli da čujete, kako se izrazio, "izvanredna sociopsihološka analiza, a ne oda nasilju", Vesna Stanojević, koordinator Savetovališta protiv nasilja u porodici je šokirana. Ona ukazujue na podatak da se samo tokom ove godine tom savetovalištu javilo gotovo 3 500 žena žrtava nasilja:

“Prošle godine smo imali 4.552 evidentiranih žena koje su bile žrtve nasilja. Od kada postoje Sigurne kuće, imamo tri objekta, prošlo 1150 žena.”

Ocenjujući da je situacija u Srbiji kada je reč o nasilju nad ženama još uvek jako loša, Vesna Stanojević navodi da se ipak povećava broj onih koje se obraćaju za pomoć. Ona zaključuje da se emisijom kakva je ova na RTS obesmišljavaju se svi njihovi napori:

“Ženama se šalje poruka da nasilje nije tako strašna stvar i kako mnoge žene u Srbiji trpe nasilje. A, ova iz emisije, pored toga što trpi nasilje se još i udaje za tog svog nasilnika što je najgora moguća varijanta u odnosu na ono što mi radimo - mi pokušavamo da objasnimo ženama da ne trebaju da trpe. Pri tome, znamo da je to sada krivično delo i ceo ovaj slučaj bi trebalo predati policiji i javnom tužilaštvu a ne uraditi ovo što je urađeno, odnosno pustiti emisiju. Sada kada se to desilo svi možemo da pričamo, ali posledice toga se neće izbrisati jer one ostaju kod svih onih koji su gledali emisiju - na žalost gledao je veliki deo Srbije.”
XS
SM
MD
LG