Dostupni linkovi

Nezavisnost, ali uz međunarodnu saglasnost


Anamari REPIĆ Predstavnici partija u Skupštini Kosova izjavili su da Skupština Kosova treba da proglasi nezavisnost Kosova, ali i dodali da svaku odluku vezanu za status treba doneti u koordinaciji sa medjunarodnom zajednicom. Pojedini kosovski zvaničnici kažu da posle 10. decembra Skupština treba da donese odluku poštujući volju većine, te da zatraži priznanje od medjunarodne zajednice. Ipak, upozorava se da bi takvu odluku Skupštine, mogao da poništi šef UNMIK-a.

Iako Skupština Kosova ne može nezavisno odlučivati o velikim pitanjima, ona treba da
iskaže volju naroda, smatraju pojedini poslanici kosovskog parlamenta. Ovakvi komentari dolaze pošto mnogi medjunarodni i kosovski zvaničnici ocenuju da se rešavanje statusa ne sme više odlagati, pošto je status quo neodrživ.

Sabri Hamiti iz Demokratskog saveza Kosova kaže da Skupština treba da proglasi nezavisnost ali da je problem što takvu odluku medjunarodna zajednica može proglasiti nevažećom.

“Kosovski parlament ima pravo da institucionalnim putem izrazi volju naroda, ali administrator (šef UNMIK-a), koji ima vlast kao despot, to može da poništi. Bez obzira na to, ovaj Parlament ili onaj koji će biti formiran posle novembarskih izbora ima odgovornost da poštuje političku volju gradjana i proglasi nezavisnost,” rekao je Hamiti.

Pregovarački tim Kosova je posle direktnih pregovora u Njujorku prošle nedelje, izrazio uverenje da u procesu definisanja statusa neće biti odlaganja posle 10. decembra. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je tada rekao da će Priština korake za ostvarenje nezavisnosti uskladiti s medjunarodnom zajednicom. Istovremeno premijer Kosova Agim Čeku je izjavio da ukoliko se pitanje statusa Kosova ne moze rešiti kroz Savet bezbednosti, onda će se ići na proglašenje nezavisnosti.

Fehmi Mujota poslanik iz opozicione Demokratske partije Kosova ističe kako Skupština Kosova treba da proglasi nezavisnost ukoliko se posle 120 pregovora ne postigne nikakav rezultat o statusu.

“Jedina institucija koja može da ozvaniči nezavisnost je Skupština Kosova koja zatim treba da zatraži i medjunarodno priznanje”, kaže Mujota.

Mujota ističe kako se posle 10. decembra treba sačiniti procena pregovaračkog procesa i uvideti kakav je stav medjunarodne zajednice.

Zvaničnici ocenjuju da je potrebna saradnja izmedju Pregovaračke ekipe i poslanika kako bi se utvrdili koraci posle završetka pregovaračke faze. Inače, sledeći direktni pregovori Beograda i Prištine biće održani u Briselu, 14. oktobra. Posrednička trojka Kontakt grupe podneće 10. decembra Savetu bezbednosti UN izveštaj o pregovaračkom procesu.
XS
SM
MD
LG