Dostupni linkovi

Dogovor Silajdžić - Dodik nije dovoljan


Maja BJELAJAC Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbejdnost Havijer Solana izjavio je da protokol o ispunjavanju uslova za reformu policije u BiH, koji su potpisali lideri Stranke za BiH i SNSD-a Haris Silajdžić i Milorad Dodik - nije dovoljan da BiH krene ka približavanju EU. Istovremeno, iz OHR-a danas je saopšteno da će se visoki predstavnik Miroslav Lajčak naredne sedmice sastati pojedinačno sa stranačkim liderima, te da je protokol o reformi policije i dalje na stolu i da predstavlja najbolju osnovu za dogovor.

Iako je javnost bila iznenađena dogovorom idejno - politički potpuno suprotstavljenih stranačkih prvaka, preovladalo je mišljenje da je kompromis postignut zarad evropske budućnosti države. Ali naknadne, sasvim oprečne izjave iz Stranke za BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata postavile su pitanje šta su se zapravo stranački lideri dogovorili.

Nakon što su dobili protokol Silajdžić - Dodik, u OHR-u su ocijenili da je dokument nedorečen i da se od potpisnika očekuju dodatna pojašnjenja. Stranka za BiH dala je svoje tumačenja, a SNSD to do četvrtka nije učinio, objasnivši samo da su u protokolu sadržana sva tri evropska principa o reformi policijskih struktura.

Povodom protokola Dodik - Silajdžić oglasila se Kancelarija visokog predstavnika. Portparol specijalnog predstavnika Evropske unije i OHR-a Eldar Subašić:

„Nažalost, jedan od potpisnika dogovora nije dostavio svoja pojašnjenja i zbog tog taj dogovor u svom trenutnom obliku ne ispunjava tri principa Evropske unije. Protokol koji je predložio sam visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je i dalje na stolu. Taj prijedlog ima podršku mnogih i predstavlja najbolju osnovu za dogovor. Vrijeme ističe i stranački lideri znaju šta se od njih očekuje.“

Dok lider Nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uporno ponavlja da protokolom nipošto nije predviđeno ukidanje policije RS-a, iz Stranke za BiH stižu sasvim suprotna pojašnjenja. U toj partiji, kako su prenijele agencije, kažu da protokol predviđa organizaciju policije na dva nivoa - državnom i lokalnom, te da se uopšte ne spominje ni pretpostavka ostanka policije RS-a.

A nakon reagovanja iz OHR-a, dužnosnici SNSD-a razgovarali su o odgovoru na zahtjeve visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka o objašnjenju protokola Dodik - Silajdžić. Izvršni sekretar te stranke Rajko Vasić kaže da odgovor Lajčaku još nije formulisan, ali da postoji mogućnost da bude završen sutra i proslijeđen OHR-u. Za Radio Slobodna Evropa Vasić daje tumačenje, po njemu, ključnog dijela protokola:

„U prve dvije stavke se govori o poštovanju ustavnog uređenja i policiji spram ustavnog uređenja BiH. Ta stavka je ključna i ona govori sve. Ako postoji RS kao dio ustavnog uređenja BiH, onda će postojati i policija RS-a“

A na pitanje do kakvog su dogovora došli Dodik i Silajdžić ako se tumačenja protokola razlikuju u ključnoj stavki - opstanku policije RS - Vasić odgovara podsjećanjem da su protokol potpisala dva stranačka lidera koji zastupaju sasvim suprotne pozicije o koncepciji Bosne i Hercegovine:

„To je, dakle, papir koji pokazuje u čemu se mogu složiti, papir koji potpisuju dvije stranke, a ne svi učesnici reforme policije u BiH i od njega ne treba očekivati nešto što je politički nerealno.“

Reforma policije je ključna stavka preostala za parafiranje i potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, potvrđuje i direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić. On dodaje da postoji još nekoliko aktivnosti iz prethodnog evropskog partnerstva za koje se nije ni očekivalo da se završe u toku ove godine, a koje institucije BiH treba da provedu:

„Takve su aktivnosti npr. na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH. Očekivati je da u novom evropskom partnerstvu se postavi i zadatak dalje dorade Ustava.“
XS
SM
MD
LG