Dostupni linkovi

Optimizam bez uporišta


Branka TRIVIĆ Komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Javier Solana izjavio je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta da ima izgleda da se kroz pregovore o Kosovu postigne dogovor o statusu do 10. decembra. Mark Almond, ekspert za Balkan sa Oriel kolidža Univerziteta u Oksfordu u izjavi za Radio Slobodna Evropa odgovara na pitanje na čemu Solana zasniva ovu svoju optimističku prognozu.

“Pa, verovatno je došao do izražaja njegov prirođeni optimizam. Jedino što se do sada može konstatovati jeste da su prvi direktni razgovori protekli u relativno dobroj atmosferi. Interesantno je, međutim, primetiti da nasuprot Solani koji pokazuje optimizam po pitanju rešenja kosovskog statusa, Frank Wiesner i druga dva predstavnika posredničke trojke, sudeći po njihovim izjavama u poslednjih par dana, ne takav optimizam. U najboljem slučaju, možda bi i moglo doći do nekakvog sporazuma o principima, ali o stvarnom rešenju, o detaljima, ne verujem da će doći do dogovora.Teoretski, dve strane bi se možda i mogle dogovoriti, ali tako da pristanu na neku vrstu podele. To bi značilo da se Priština odrekne severa Kosova, a da se Beograd odrekne suvereniteta nad preostalim delom Kosova. Pitanje je da li će se to ikad dogoditi, ali do 10. decembra svakako neće,” kaže Almond.

Mihael Brejc, šef slovenačke delegacije u Evropskom parlamentu i ekspert za Balkan iz ljubljanskog Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, kaže za Radio Slobodna Evropa da je pozicija Evropske unije, koja se u procesu rešavanja kosovskog problema našla u sendviču između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, nije nimalo zavidna. U istoj, nezavidnoj poziciji, nalazi se i njen prvi čovek za spoljnu politiku i bezbednost:

“Pozicija gospodina Solane je jako teška jer on ne može reći da je to stajalište 27 država.”

Ni Mihael Brejc ne veruje da će optimizam Javiera Solane do kraja godine naći potvrdu na terenu:

“Mene bi jako radovalo ako bi se došlo do rešenja do početka decembra, kako kaže Solana. Ali, sumnjam da je do toga moguće doći u tako kratkom vremenu.”

Kako pomenu Mark Almond, za razliku od evropskog komesara Javiera Solane, član međunarodne posredničke “trojke” iz Sjedinjenih Američkih Država” Frank Wiesner smatra da se do 10. decembra u pregovorima o Kosovu ništa neće postići. Wiesner je izjavio da je “malo verovatno” da će status Kosova biti rešen u 2007. godini jer za to nema dovoljno vremena.
XS
SM
MD
LG