Dostupni linkovi

Narednog tjedna počinje suđenje Glavašu


Drago HEDL Petnaesti listopada na Županijskom sudu u Zagrebu trebalo bi započeti suđenje Branimiru Glavašu i još šestorci suoptuženika za niz ratnih zločina počinjenih u ratnom Osijeku. Istraga se vodilo oko dva slučaja - ubojstava civila u garažama nadomak Glavaševog ratnog ureda, te za likvidacije na obali Drave u jesen i zimu 1991. i 1992. godine. Oba slučaja sada su spojena u jedinstvenu optužnicu, a predmet je dobio sudac Županijskog suda u Zagrebu, Željko Horvatović. Suđenje, koje treba početi za desetak dana, s velikim nestrpljenjem očekuju obitelji žrtava.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić, danas prije podne nije mogao potvrditi, ali nije ni demantirao informaciju, da je Branimir Glavaš iz Osječke bolnice tokom prijepodneva prebačen u Zagreb, gdje mu 15. listopada treba početi suđenje:

„Nemam nikakvu konkretnu informaciju o tome. Prvu informaciju sam dobio od vas novinara. U svakom slučaju, prebacivanje mora uslijediti tijekom narednih dana, a da li se on u ovom trenutku prebacuje u Zagreb, ne mogu, niti potvrditi, niti demantirati.“

Ostalih šestero optuženika, koji će se zajedno s Glavešem naći na optuženičkoj klupi u Zagreb, su iz Osječkog pritvora prebačeni prošle nedjelje. Glavaš je međutim ostao u Kliničkoj bolnici u Osijeku, gdje se nalazi još od 30. svibnja, kada je zbog navodnih srčanih, a kasnije i neuroloških smetnji, zadržan na liječenju. Jučer su ga navodno pregledali zagrebački liječnici i odobrili njegov transfer u Zagreb.

Osječanka Marija Lovrić, čiji je suprug Branko odveden s kućnog praga u prosincu 1991. godine, od kada mu se gubi svaki trag, kaže da je on, prema optužnici, žrtva serije likvidacija na Dravi, poznatih pod nazivom „slučaj selotejp“. Marija Lovrić dodaje da ona i njezini sinovi s nestrpljenjem očekuju početak suđenje:

„Moja djeca i ja to čekamo već 16 godina. Sada je stvarno krajnje vrijeme da odgovara onaj koji je kriv za smrt moga muža.“

Na pitanje, kako se pred početak suđenje osjeća i hoće li u Zagreb na suđenje, kaže:

„Svaki put kada se to spomene, kada se u vezi toga nešto dešava, svi mi u kući smo uzrujani, izgubimo svoj mir. Vrlo rado bih išla na suđenje u Zagreb, ali ne znam kakve će biti mogućnosti i okolnosti.“

Bivša novinarka Politike, Snežana Berić, koja je zajedno sa članovima svoje obitelji bila privođena i fizički maltretirana u zgradi nekadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku, na čijem se čelu nalazio Glavaš, sjeća se onoga što je proživjela u jesen 1991. godine:

„Odvojili su svakoga u zasebnu sobu sa gardistom, pa ih ispitivali. Nema šta nisu radili po stanu. Nakon toga su ih odveli u Mesnu zajednicu u Robnoj kući gde su bili gardisti. Neke komšije, koje su to videle, a koje znamo od pre, su bile šokirane i rekle da mi nismo ni za šta krivi. Ništa nije vredelo. Mamu i tatu su odveli kod Glavaša. Brata su pustili i rekli mu - Idi dovedi sestru. Ako je ne dovedeš, ubićemo vas troje, a ako je dovedeš, ubićemo samo nju -. To im ne mogu zaboraviti nikada.“

Suđenje Glavašu i šestorici suoptuženika odvijat će se na Županijskom sudu u Osijeku jer je tako odlučio Vrhovni sud. Taj sud smatra, obzirom na dugogodišnji Glavašev utjecaj u tom gradu, da na Županijskom sudu u Osijeku ne postoje uvjeti za normalno odvijanje postupka.
XS
SM
MD
LG