Dostupni linkovi

JANGON


Snage bezbednosti u Mjanmaru privele su prošle noći nekoliko desetina ljudi u Jangonu, nastavljajući hapšenja nakon gušenja nedavnih masovnih protesta koje su predvodili budistički monasi.
Vojna hunta je do sada ignorisala međunarodne apele za mirno rešenje krize koja je počela u avgustu manjim protestima zbog poskupljenja benzina, da bi se poslednjih dana septembra pretvorili u masovni bunt predvođen budističkim monasima.
Vlasti tvrde da je u sukobima demonstranata i policije poginulo 13 ljudi, dok neki prodemokratski aktivisti kao i mediji u inostranstvu tvrde da je poginulo i do 200 ljudi, a da ih je 6.000 uhapšeno.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavio je da će sa članicama Saveta bezbednosti u petak raspravljati o novim koracima povodom kršenja ljudskih prava u Mjanmaru.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG