Dostupni linkovi

Sporazum iz Pjongjanga


Priredila Mirjana RAKELA Lideri Sjeverne i Južne Koreje su potpisali deklaraciju o miru posljednjega dana trodnevnog summita u Pyongyangu. Time su se obavezali da će se angažirati na promicanju mira i prosperiteta poluotoka podijeljenog prije više od pet desetljeća.

Dvije bivše neprijateljske zemlje iz doba hladnog rata, podjeljene 38. paralelom, zapravo nikad nisu zaključile nikakvo primirje, niti mirovni sporazum nakon završetka Korejskog rata 1953. No, da bi mir i formalno bio potpisan moraju svoje parafe na budući dokument staviti i SAD i Kina, države koje su takodjer ratovale na suprotnim stranama u trogodišnjem sukobu. No, do formalnog završetka rata, dvije Koreje su se dogovorile da će blisko suradjivati kako bi okončali vojno neprijateljstvo , osigurali mir i smanjili tenzije na poluotoku. Dogovoreni su češći susreti na vrhu, iako ni ovaj put nije utvrdjen datum novog summita.

Pjongang i Seul složili su se da ojačaju i ekonomske veze, osiguraju stalan željeznički promet kroz Demilitariziranu zonu, formiraju zajedničko ribarsko područje na svojoj morskoj granici o kojoj se spore posljednjih više od pola stoljeća. Za većinu Korejaca značajno je da će biti olakšani susreti razdvojenih obitelji. Od summita čelnika dviju zemlja 2000. oko 18 tisuća ljudi se nakon desteljeća razdvojenosti uspjelo susresti.

Sporazum iz Pjongjanga stigao je dan nakon što je u Pekingu objavljeno da Sjeverna Koreja spremna izvršiti denuklerizaciju svoje zemlje. Pomak u šestostranim pregovorima pozdravio je američki predsjednik Georg Bush ističući kako bi to mogao biti model kako riješiti problem s Iranom.

"Vjerujem je je ovo najbolji način kako postići cilj, bez slanja krivih poruka gradjana. Pitali ste nas da li bi ikada sjeli za isti stol s Irancima. Pokazali smo da možemo sa Sjevernom Korejom. Vjerujem u ono što vam govorim i uvjeren sam da ukoliko uložite vrijeme i napor rezultati će sigurno doći", rekao je Bush.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Prvi čovjek Svjetske organizacije, Južnokorejac, "ohrabren je tako velikim napretkom višestranih diplomatskih napora za Korejski poluotok bez nuklearnog oružja", priopćila je njegova glasnogovornica Michele Montas u New Yorku.
XS
SM
MD
LG