Dostupni linkovi

Antifašistički odgovor nacistima


Iva MARTINOVIĆ Posle zabrane okupljanja neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj, 7. oktobra u Novom Sadu, više nevladinih organizacija i političkih stranaka prijavilo je za isti dan antifašistički skup u tom gradu. Ko će se zapravo u nedelju okupiti u centru Novog Sada i šta je dovelo do toga da se građani na ulicama suprotstavljaju neonacističkim i klerofašističkim pokretima?

Kao odgovor na najavljena okupljanja neonacističkih i fašističkih organizacija, nevladine organizacije prijavile su novosadskoj policiji mirno građansko okupljanje kako bi se uputilo jasno i glasno građansko 'ne' zabrinjavajućoj pojavi neonacizma i klerofašizma, ali i izvršio pritisak na državne organe da se pod hitno zabrani delovanje organizacija koje promovišu retrogradne ideologije zla i mržnje. To se navodi u zajedničkom saopštenju nevladnih organizacija, koje će 7. oktobra iz Beograda organizovano krenuti put Novog Sada.

Jedan od organizatora skupa Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da je krajnje vreme da se građani suprotstave pojavi neonacističkih i fašističkih grupa:

“Izgleda da je neko ocenio da je Novi Sad zgodan poligon za promovisanje neonacizma. Mi smo bili izloženi u kontinuitetu raznim maltretiranjima od strane neofašista i skinhedsa. Ovo je zadnja kap koja je prevršila meru i mislim da građanski Novi Sad mora ustati na noge i reći da je dosta i da ovo nećemo dozvoliti.”

Policija se još uvek nije oglasila povodom zahteva za održavanje antifašističkog skupa, ali ni povodom najave okupljanja "klerofašističkog" pokreta Obraz istog dana u Novom Sadu. Iako im je okupljanje zabranjeno i iz neonacističke ogranizacije Nacionalni stroj stižu poruke da će u nedelju doći u Novi Sad. Aleksandar Popov ne isključuje mogućnost incidenata ukoliko policija ne bude reagovala na ovakve najave:

“Ako se Obrazu dozvoli da održi to okupljanje onda mislim da cela odgovornost pada na policiju i na našu vlast - očigledno je da se mogu desiti neke neželjene scene na ulicama Novog Sada.”

U prilog bojazni od mogućih incidenata u nedelju u Novom Sadu idu nadaleko poznati nasilni nastupi neonacista u Srbiji, ali i nedavni poziv lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka svim ligašima da 7. oktobra uzmu letve u šake i jednom zauvek reše pitanje neonacista u Vojvodini, kada već policija to neće da uradi. Pozivu na suprotstavljanje rastućoj pojavi neonacizma u Srbiji priključilo se nekoliko stranaka, ali ne i DSS, srpskog premijera Vojislava Koštunice. Nenad Čanak upravo tu stranku optužuje da se krije iza pojedinih neonacističkih i klerofašističkih organizacija:

“Ja lično mogu da kažem samo to da je postojanje neonacističkih, antisemitskih i klerofašističkih grupacija u Srbiji direktno vezano sa potrebama Vojislava Koštunice i DSS za zavođenjem strahovlade posle osamostaljenja Kosova i potrebom za uništenje bilo kakve demokratske i liberalne političke opozicije.”

I Pavel Domonji iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Novom Sadu ocenjuje da postoji isti idelološki milje i linija nacionalizma koja povezuje stranku srpskog premijera i neonacističke grupacije u Srbiji. On podseća da je prošlo dve godine otkako je Skupština Vojvodine zatražila od republičke vlasti da onemogući delovanje neonacističkim organizacijama i primeni najstrožije sankcije prema pojedincima koji u njima deluju. Sličan zahtev ponovo je ovih dana uputio predsednik Skupštine Vojvodine ministru policije Draganu Jočiću, ali je i ovaj poziv ostao je bez odgovora. Upravo takav odnos vlasti doveo je do toga da građani moraju sami da ustanu protiv grupa koje je čak i MUP okarakterisao kao neonacističke i klerofašističke, kaže Domonji:

“Očito da takve grupe odsutnost reakcije države doživljavaju kao prećutni pristanak da nastave sa svojim delovanjem. Mislim da oni na taj način iščitavaju tu situaciju i to je veoma loše za sve one kojima je stalo do toga da se Srbija uredi kao pristojna građanska zajednica. Dakle, građani su osetili potrebu da izađu na ulice i da svojim građanskim protestom izgovore kako to neće proći.”
XS
SM
MD
LG