Dostupni linkovi

Čavić ustupio snimak razgovora Del Ponte - Kalinić


Maja BJELAJAC Banjalučke Nezavisne novine nedavno su objavile navodni stenogram razgovora glavne haške tužiteljice Karle del Ponte i tadašnjeg predsjednika Skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića 31. maja 2004. godine u Banjaluci. Ovaj snimak ustupio je pomenutom listu Dragan Čavić, nekadašnji predsjednik RS i SDS. To je uradio da bi, kako tvrdi, otklonio sumnje iznesene i u novoj knjizi Florens Hartman o tome da je navodno "bio doušnik NATO a u BiH“. Prenosimo najzanimljivije dijelove iz ovog razgovora i reakcije iz Haškog tribunala i predstavnika međunarodnih snaga u BiH.

Transkript razgovora između glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte i bivšeg predsjednika Parlamenta RS-a i Srpske demokratske stranke Dragana Kalinića, vođenog u martu 2004. godine, koji su nedavno objavile banjalučke „Nezavisne novine“, uzburkao je kako domaću, tako i međunarodnu javnost. Tokom pomenutog razgovora Del Ponteova je tražila od Kalinića da stupi u kontakt sa haškim optuženikom Radovanom Karadžićem i poruči mu da bi trebao da pristane na hapšenje izvan zemlje jer ga, kako je rekla, SFOR i SAD neće predati živog Tribunalu.

„Nezavisne novine“ ustupile su našem radiju snimak tog razgovora u kojem glavni tužilac Karla del Ponte obrazlaže svoj stav pretpostavkom da postoji sporazum između bivšeg američkog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka i Radovana Karadžića o njegovoj amnestiji ukoliko napusti sve funkcije:

„Zašto to kažem? Zato što istražujem sporazum između Karadžića i Holbruka. Istražujem to i dolazim do nekih dokaza da je to tačno.“

Glavni tužilac Haškog tribunala na ovo je dodala da ipak nije stoprocentno sigurna u postojanje sporazuma:

„Ali ako je to istina, kao što izgleda prema mojoj istrazi, to je jedan element više za strahovanje da će oni ubiti Karadžića. Zato je moja poruka njemu da želim da bude u mogućnosti braniti se pred sudom.“

A Ričard Holbruk, jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, više puta je demantovao postojanje sporazuma s haškim optuženikom Radovanom Karadžićem. Bivši portparol Haškog tribunala Florens Hartman, koja je prisustvovala sastanku Del Ponteove i Kalinića, potvrdila je autentičnost transkripta.Stenogram je dospio u javnost preko bivšeg predsjednika RS-a Dragana Čavića, koji ga je proslijedio kako bi demantovao neke tvrdnje da je odavao informacije pripadnicima NATO snaga.

Na pitanje kako komentariše navode iz transkripta, portparol EUFOR-a u BiH Dejvid Filder kaže:

„Što se tiče tih navoda iz članka, EUFOR niti može, niti hoće špekulisati o stvarima o kojima se razgovaralo na nekim sastancima koji su se održali prije tri ili više godina. A što se EUFOR-a tiče, naše smjernice za rad su vrlo jasne: u slučaju da Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju to zatraži od EUFOR-a, mi ćemo na bilo koji način pomoći da se prema zahtjevu iz Tribunala osobe pronađu i privedu pravdi, ili da se izvrše pretresi objekata koji pripadaju optuženima za ratne zločine, ili onima koji ih podržavaju.“

Glavni haški tužilac Karla del Ponte još uvijek se nije oglasila u javnosti kako bi potvrdila ili demantovala navode iz transkripta. Portparol Tužilaštva Olga Kavran:

„Ne mogu ništa da vam kažem. Ona naprosto ne želi da daje komentare na to. Tako mi je rekla. Ne želi da komentariše.“

U razgovoru sa Draganom Kalinićem Del Ponteova je, takođe, rekla da je Karadžić bio u kontaktu sa Tužilaštvom u septembru 1999. godine kako bi dogovorili njegovu predaju. Prema riječima glavnog tužioca, on nije želio da to izgleda kao dobrovoljna predaja, tako da je Del Ponte dogovarala hapšenje u Švicarskoj, ali je Karadžić, kako je rekla, ipak odustao od predaje.
XS
SM
MD
LG