Dostupni linkovi

Ukrajinski post-izborni rizici


Priredila Sabina ČABARAVDIĆ Prozapadne stranke gotovo su sigurno pobijedile na parlamentarnim izborima u Ukrajini, pokazuju najnoviji nepotpuni rezultati. Razlika je medjutim toliko mala da je predsjednik Juščenko pozvao sve tri glavne partije na osnivanje "velike koalicije". Julija Timošenko medjutim u javnosti već nastupa kao buduća premijerka, što je naljutilo zvaničnu Moskvu. Upotrijebivši, ponovno Gazprom i neplaćene račune za plin, Vladimir Putin je Kijevu poslao jasnu poruku. Prijetnja zaustavljanja opskrbe plinom zabrinula je i lidere Evropske unije.

Aktuelni predsjednik Viktor Juščenko izjasnio se na popodne održanoj Press konferenciji za osnivanje jedne velike koalicije, s obzirom da je pobjeda vrlo tijesna. On je pozvao i narandžaste i svoje protivnike – proruske stranke da započnu razgovore o koalicionoj vladi.

Mi možemo postići političku stabilnost izmedju tri ključna politička igrača – Partije regija, Timošenko bloka i Naše Ukrajine.

Medjutim, Julija Timošenko, jedna od lidera ukrajinske "narandžaste revolucije" izjavila je danas da su ona i njeni saveznici osvojili dovoljno zastupničkih mandata za smjenu premijera Viktora Janukoviča i formiranje nove, liberalne vlade.
Koalicija narandžastih ima blizu dva posto osvojenih glasova više od Stranke regija premijera Viktora Janukoviča i njegovih eventualnih koalicionih partnera. Razlika jeste minimalna, ali teoretski narandžasti imaju prednost koja im omogućava formiranje vlasti.

Bivša premijerka, po sopstvenom uvjerenju, i buduća, objavila je ranije jutros da je s predsjednikom Viktorom Juščenkom "sve dogovorila."

"Čim Centralna izborna komisija objavi preliminarne rezultate, odmah ćemo početi formirati vladu, popuniti vodeća mjesta, i sva tijela izvršne vlasti," izjavila je Timošenkova.

Ukrajinski su birači evidentno tijesnom većinom podržali prozapadni blok. Ostaje medjutim otvoreno pitanje hoće li dvoje lidera tog bloka, i narandžaste revolucije od prije tri godine uspjeti iskoristiti svoj uspjeh. Dvoje se lidera mrze, tvrde dobro obavješteni izvori, koji tvrdnju potkrepljuju podacima o krhkom savezu koji se 2004. godine raspao nakon samo nekoliko mjeseci. Čak i optimisti tvrde da bi se moralo desiti čudo kako bi se obnovljeni savez Timošenko-Juščenko i sačuvao.
Koalicioni pregovori biće dakle veoma delikatni, a lidere očekuju mnogi problemi. Nova vlada mora strogo voditi računa da ne otudje moćni i bogati istok zemlje. Moraju imati na umu ekonomsku moć tamošnjih oligarha, a istovremeno gajiti dobre odnose s Rusijom. Da će ovo posljednje biti posebna stavka, pokazalo se odmah, s prvim najavama pobjede prozapadne opcije.

Moskva se naljutila, a za oružje je ponovno izabran Gazprom koji je zaprijetio da će smanjiti dostavu prirodnog plina ne isplati li Kijev do kraja oktobra dug od oko milijardu i 300 miliona američkih dolara.

Prijetnja Gazproma mora se zapravo čitati kao dekret Kremlja Juliji Timošenko, koja kao moguća nova ukrajinska premijerka nije po ukusu Moskve.

Ruske su prijetnje uznemirile i evropske lidere. S pravom. Još uvijek je svima u sjećanju januar 2006. kada je polovina Evrope ostala bez plina zbog neslaganja na relaciji Kijev-Moskva. Približno 80 posto plina koji Rusija izvozi u Evropsku uniju prolazi naime kroz Ukrajinu. Zato je Evropska komisija pozvala na "brzo rješavanje" nove krize izmedju "Gazproma" i Ukrajine, kako bi spriječila moguću eskalaciju, a time i prekid opskrbe plinom. Nakon današnjih razgovora s ukrajinskim ministrom za energetiku, direktor Gazproma Dmitri Medvedev je obećao članicama EU da nesuglasice s Kijevom neće utjecati na snabdjevanje ostalih evropskih zemalja.

Paralelno, Ukrajina je obećala da će platiti dugove, kako bi izbjegla redukcije.
XS
SM
MD
LG