Dostupni linkovi

Trostruko smrtonosnija bakterija


Priredila Sabina ČABARAVDIĆ Smrtonosne bakterije iz svemira nisu prosta fikcija autora raznih romana i filmova. Oni su glavna tema posljednje naučne studije koja je objavljena u mjesečniku Američke Akademije nauka. Astronauti koji su u Shuttle Atlantis boravili 12 dana u Zemljinoj orbiti, ponijeli su sobom i uzorke običnih bakterija, kakva je salmonela npr. Po povratku na zemlju taj je primjerak mutirao i postao trostruko smrtonosniji.

Salmonella je bakterija koja uglavnom izaziva trovanje hranom. Poznate su svima priče o pokvarenom sladoledu, vrhnju, jajima.. Ukoliko se na vrijeme tretira antibioticima i popratnom terapijom, uglavnom je bez posljedica. Smrtonosna je jedino u slučajevima kada ljudi nemaju jak imunitet, kod male djece ili kod hroničnih bolesnika.

U septembru prošle godine američki su astronauti na put oko zemlje ponijeli uzorak salmonele, ove koja je poznata na Zemlji. Ta je bakterija bila zatvorena u kontejner, koji je opet zatvoren u jedan drugi koji je hermetički zatvoren, tako da niko od posade ne bi mogao biti izložen utjecaju bakterije. Ali bez obzira na sve zaštite salmonela je tokom 12 dana oblijetanja oko Zemlje, mutirala. Nakon što se shuttle vratio na Zemlju, testirana je na laboratorijskim miševima.

Ustanovljeno je da je postala trostruko smrtonosnija nego obična zemaljska koja nije putovala po svemiru.

Ovi su rezultati naravno loša vijest za astronaute koji putuju po svemiru. Iako se prije nego udju na brod, poduzimaju sve mjere dezinfekcije, ipak je teško, ako ne i nemoguće sterilizirati ljudsko tijelo. U tom smislu, svako putovanje u svemir potencijalna je opasnost za slabljenje imuniteta astronauta.

Cheryl Nickerson, profesor na Arizona State University i voditelj tima istraživača nada se da će u dogledno vrijeme naučnici uspjeti izdvojiti protein kojeg zovu HFQ i koji je odgovoran za širenje viroza i bakterija. Osim što bi izdvajanjem tog proteina uspjeli učiniti svemirska putovanja sigurnijim, naučnici se nadaju da će to voditi i otkrivanju novih terapija u liječenju infektivnih bolesti na Zemlji.
XS
SM
MD
LG