Dostupni linkovi

MODRIČA


Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić biće sahranjen danas u 14.00 sati na Gradskom groblju u Modriči. Sahrani će prethoditi komemoracija u Skupštini općine Modriča a u 13.00 sati će ispred Jelićeve porodične kuće biti obavljen počasni ispraćaj, nakon čega će povorka krenuti na groblje. Oproštajne govore na groblju održaće član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i predsjednik Vlade RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. Prisustvo sahrani predsjednika Jelića potvrdio je veliki broj državnika, predstavnika najviših institucija RS, diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, kao i političkih partija, preduzeća, udruženja, brojnih organizacija i sportskih klubova.

SARAJEVO
Stranka demokratske akcije BiH spremna je prihvatiti Protokol Ureda visokog predstavnika o ispunjavanju uslova za reformu policije, uz određene izmjene, zaključeno je na sjednici Predsjedništva Stranke. Istovremno, naglašeno je da SDA neće prihvatiti dokument kojeg su potpisali predsjednici Stranke za BiH Haris Silajdžić i Saveza nezavisnih oscijaldemokrata Milorad Dodik. Protokol o reformi policije visokog predstavnika Miroslava Lajčaka za SDA je prihvatljiv, "ukoliko se u konačnom tekstu osiguraju izmjene kojima će BiH dobiti funkcionalnu i efikasnu policiju, spremnu za uspješnu borbu protiv kriminala, terorizma i ratnih zločina".

BEČ
Austrijske vlasti pritvorile su Mehmeda D., koji se dovodi u vezu s hapšenjem bh. državljanina Asima Čejvanovića, porijeklom iz Brčkog, koji je pokušao ući u Američku ambasadu u Beču s ruksakom punim eksploziva, javila je Federalna televizija. Istražitelji su rekli da su Čejvanović i Mehmed D. živili u Tulnu blizu Beča i da se poznaju, te da je prerano govoriti o islamskoj pozadini ovog incidenta. Čejvanović je ranjavan u ratu u BiH i prije vremena je penzionisan kao nervni bolesnik.
XS
SM
MD
LG