Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin želi biti premijer


Dragan ŠTAVLJANIN Najava predsednika Rusije Vladimira Putina da bi mogao da bude premijer, prvi je jasan signal, nakon višemesečnih spekulacija, da želi da ostane na vlasti i nakon što mu istekne mandat kao šefa države.

Govoreći u ponedeljak na kongresu vladajuće partije "Jedinstvena Rusija", Putin je mnoge iznenadio izjavom da će na decembarskim parlamentarnim izborima biti nosilac liste ove stranke, a još više najavom da bi mogao postati premijer.

"Veoma je realističan predlog da budem na čelu vlade, ali je prerano o tome razmišljati. Da bi se to desilo potrebno je ispuniti dva uslova. Najpre, Jedinstvena Rusija mora da pobedi na izborima, i da se na mesto predsednika izabere sposobna, efikasna i moderna ličnost", kazao je Putin. Niko međutim ne sumnja da će biti problem da se ispune pomenuti uslovi, imajući u vidu resurse kojima raspolaže Kremlj. Ovo je svakako najasniji siglnal da Putin želi da ostane na vlasti i nakon što mu u martu sledeće godine istekne drugi predsednički mandat. On je u više navrata odbacivao mogućnost promene Ustava koje bi mu omogućile i treći mandat. Ovim potezom razrešeno je pitanje popunjavanja političkog vakuma u slučaju Putinovog povlačenja. Politički analitičar iz Moskve Stanislav Belkovski kaže:

"Očito je da je Putin odlučio na ne bude poznati svetski penzioner. Umesto toga, želi da dobije treći mandat, čak i četvrti, peti, šesti. On nije video mogućnost za miran prenos vlasti u Rusiji nakon njegovog odlaska kao ni ujedinjenje političke elite oko novog predsednika Rusije, zato se odlučio na ovaj korak", smatra Belkovski.

Putin će očito nastaviti da dominira ruskom politikom kao premijer nakon što predsedničku funkciju prepusti lojalnom i slabom nasledniku. Mnogi na tom mestu vide nedavno postavljenog premijera, javnosti nepoznatog Viktora Zubkova.
Olga Kristanovskaja iz ruske Akademije nauka predviđa da će Putin pokušati da sa Jedinstvenom Rusijom osvoji ubedljivu većinu na izborima, čak više od 70 odsto glasova. Nakon toga bi Duma promenila odgovarajuće zakone koji bi dali premijeru mnogo veća ovlašćenja. Ona smatra da će ključna ministarstva, kao što su odbrana, unutrašnji i spoljni poslovi i služba bezbednosti (FSB), koja su sada u nadležnosti predsednika, biti pod kontrolom premijera.

"Kada Putin postane lider pobedničke partije, oni će promeniti zakon tako što će moćna ministarstva biti u nadležnosti premijera", smatra Kristanovskaja. I imenovanje premijera će biti izmenjeno. Po sadašnjem sistemu, predsednik države predlaže a Duma potvrđuje izbor predsednika Vlade. Analitičari procenjuju da će lider najveće partije u parlamentu automatski postati premijer. Kristanovskaja ističe da je namera da premijer postane moćan nalik na kancelar sistem u Nemačkoj. Nakon toga, Putin može mirno da preda bitno redukovanu funkciju predsednika Zubkovu ili nekom drugom poslušnom nasledniku. Jedino ostaje nejasno da li bi takav sistem ostao dugo na snazi ili do 2012. godine kada će biti održani novi predsednički izbori na kojima bi Putin mogao ponove da se kandiduje.

"Nepoznanica je da li Putin želi da se vrati na mesto šefa države. Ukoliko ima takvu nameru, onda je neophodno zadržati sadašnja ustavna određenja o jakom predsedniku. Ukoliko želi da ostane na vlasti kao premijer tada su nužne promene ustava, uključujući i odredbe po kojoj je predsednik vrhovni komandant oružanih snaga", ističe Kristanovskaja.
XS
SM
MD
LG