Dostupni linkovi

Spriječen napad na SAD ambasadu u Beču


Dženana KARABEGOVIĆ Austrijske vlasti pritvorile su jednog čovjeka povezanog sa jučer uhapšenim muškarcem koji je pokušao ući u Američku ambasadu u Beču sa ruksakom punim eksploziva. I dok u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nemaju zvanične informacije da li je uopšte riječ o bh. državljanima, mediji javljaju da je riječ o 34-godišnjem Mehmedu D., koji je navodno zamolio jučer uhapšenog Asima C. da jedan paket odnese u Američku ambasadu. Austrijska policija je izjavila da se proturječne izjave dvojice uhapšenih moraju provjeriti.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine još uvijek nema zvaničnih informacija o hapšenju muškarca koji je jučer pokušao da u Američku ambasadu u Beču uđe sa ruksakom u kojem se nalazio eksploziv. Kako je prenijela austrijska novinska agencija APA, riječ je o državljaninu BiH, što u bosanskohercegovačkom Ministarstvu vanjskih poslova ne mogu potvrditi. Saradnik u Kancelariji za odnose sa javnošću Ministarstva Fahrudin Došljak:

„Ministarstvo vanjskih poslova još uvijek nema zvaničnu informaciju da li se radi o državljaninu BiH ili ne za osobu koja je juče uhapšena u Beču.“

I dok Bosanskohercegovačka ambasada u Beču, kao i Ministarstvo vanjskih poslova BiH još uvijek ne znaju da li se radi o bh. državljaninu, kako nezvanično saznajemo, riječ je o četrdesetdvogodišnjem muškarcu, rođenom u Tuzli, a nastanjenom u Brčkom, koji od 1995. godine živi u Austriji.

Iako su ovdašnji mediji naveli kako je uhapšeni muškarac povezan sa vehabijskim pokretom, predsjednik bh. udruženja u Lincu Hilko Bjelak kaže da su austrijski mediji demantovali tu informaciju navodeći da cijeli slučaj nema veze sa muslimanskim ekstremizmom:

„Radio javlja da je čovjek iz BiH, jer kad je prijeklom iz BiH, kažu ’s austrijskim državljanstvom, rođen u BiH.’ Znači radi se o tome da je iz BiH i da sigurno ima bosansko državljanstvo. Na radiju je rečeno da radi se o tome da uopšte ni on sam nije znao šta bi on htio s tim da napravi.“

Vojni analitičar iz Hrvatske Fran Višnar kaže kako ima dojam da sa stručnog stanovišta jučerašnji pronalazak eksploziva u ruksaku nisu tipičan način i tehnika koji su do sada primjenjivani u Evropi i svijetu za terorističke napade:

„Riječ je vjerojatno o čovjeku, ukoliko je on potpuno zdrav, priseban, u onom psihofizičkom smislu, da je to imitacija, ili, s druge strane, nesvjesna želja za publicitetom.“

Zbog hapšenja u Beču, u sjeni medijske pažnje ostala je video poruka na internet sajtu Youtube pod nazivom “Posljednje upozorenje”, u kojoj se upozoravaju Haris Silajdžić, Sulejman Tihić i reis Mustafa Cerić da će zbog "izdajničkog odnosa prema islamu i muslimanima i braći koju su ostavili na cjedilu postaviti snimke koji će ih politički i vjerski uništiti." U video zapisu im se ostavlja rok do Ramazanskog bajrama da se pobrinu za "sudbinu braće koju tjeraju bez razloga" ili će im osvanuti "crni Bajram", jer će biti objavljeni "veoma kompromitujući snimci.“ O tome član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kaže:

„Što im se da više publiciteta, više će prijetiti. Na to smo navikli svakodnevno. To je svakodnevna stvar u ovom poslu.“

Podsjećamo da je Sud BiH početkom godine osudio Mirsada Bektaševića na 15 godina i četiri mjeseca, Abdulkadira Cesura na 13 godina i 4 mjeseca, Bajru Ikanovića na 8 godina, te Senada Hasanovića na 2 godine i 6 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela terorizama. Optužnica ih je teretila da su iz Danske i Švedske doputovali u Sarajevo u namjeri da na području BiH i drugih evropskih zemalja počine teroristički čin.
XS
SM
MD
LG