Dostupni linkovi

Nezavisnost i celovitost


Gëzim BAXHAKU Pregovaračka ekipa Kosova će se suprostaviti svakom pokušaju da se u razgovrima izmedju Prištine i Beograda pokrene pitanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Kosova, saopšteno je posle sastanka ekipe.

Portparol Pregovaračke ekipe Skender Hiseni je rekao da je paltforma kosovske strane o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom ostaje osnova za nastavak pregovora izmedju dve strane 14. oktobra u Briselu.

«Za Prištinu, za Ekipu jedinstva, za Kosovo je neprihvatljivo svako rešenje koje ide ispod nezavisnosti zemlje, neprihvatljiva je svaka pdela Kosova u bilo kakvom obliku, kako u obliku entiteta, bilo da se radi o fizičkoj podeli i to je nešto sto se nikada neće promeniti», rekao je Hiseni.

On je ocenio da «jedino o čemu možemo razgovarati sa Boegradom su dobrosusedski odnosi kao dve suverene države.»

Hiseni je potvrdio da Priština još uvek nije dobila zvaničan poziv i dnevni red sastanka u Briselu.

Hiseni je informisao da će Delegacija Kosova za pregovore o statusu Kosova 9. oktobra na najvišem nivou posetiti London na poziv Forin ofisa i da će imati susrete za najvišim zvaničnicma Velike Britanije.

U prvom delu sastanka uz učesće šefa UNMIK-a, Joakima Rikera Pregovaračka ekipa je informisana o dosadašnjim pripremama za održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 17. novembar ove godine.

Ocenjeno je da su izvršene sve tehničke pripreme kako je predvidjeno planovima Centralne izborne komisije.
XS
SM
MD
LG