Dostupni linkovi

Miroslav Lajčak u posjeti Zagrebu


Enis ZEBIĆ Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Zagrebu sa predsjednicima države i vlade i apelirao da Hrvatska pomogne Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Hrvatska podržava Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu zemlju sa jasnom europskom perspektivom, kao i Lajčakov plan reforme policije, rekao je premijer Ivo Sanader nakon susreta sa visokim predstavnikom:

„Ono što želim reći u ime vlade jeste da podržavamo Protokol o policijskoj reformi koji je gospodin Lajčak ponudio strankama u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ga svi prihvatiti, jer je to preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi držimo, naime, da Bosna i Hercegovina mora učiniti taj ključni iskorak prema Evropi, a prvi korak je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatska sa svoje strane će učiniti sve što može da omogućimo i olakšamo BiH taj put.“

I na sastanku sa Sanaderom i na sastanku sa hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem, Lajčak je dogovorio da Hrvatska pomogne u objašnjavanju što to znači – europska perspektiva neke zemlje:

„Govorili smo o tome da Hrvatska ima mogućnost da odigra vrlo važnu ulogu u promoviranju evropske ideje u Bosni i Hercegovini. Ta ideja je u Bosni i Hercegovini popularna, ima snažnu podršku građana, ali je treba više konkretizirati. A upravo Hrvatska, sa svojim iskustvima, tu može puno da pomogne.“

Dakle, to građani Bosne i Hercegovine gube ako se ne usvoji reforma policije. Naime, kako saznajemo od sugovornika, Lajčak je prilično jasno poručio da će – ako vlasti Republike Srpske ne prestanu sa opstrukcijom – međunarodna zajednica odustati od evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Govorilo se i položaju bosansko-hercegovačkih Hrvata. Visoki predstavnik kazao je kako se hrvatski narod u BiH mora:

„Da se osjeća komforno i dobro, da ima osjećaj da se njegov glas sluša i da su njegova prava zaštićena.“

Premijer Sanader:

„Stalo nam je da Bosna i Hercegovina u svojoj budućnosti ostane zemlja i hrvatskog naroda. Protiv smo toga da se poduzme bilo šta što bi Hrvate navelo na to da izgube status ravnopravnog naroda i da možda počnu napuštati BiH.“

I Lajčak i Sanader pozdravili su Kreševsku deklaraciju. Za Lajčaka se radi o legitimnoj domaćoj platformi, koja otvara mogućnost da se na njenim temeljima vode budući razgovori, a i Sanader je pozitivno ocjenjuje zbog toga što se zalaže za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine i za multietničke kantone.

Zamoljen da komentira najavu banjalučkih vlasti da će otvoriti ured u Zagrebu, Sanader je kazao kako će razmotriti međunarodnopravni aspekt tog pitanja, pa onda komentirati, ali je dodao da i hrvatske županije otvaraju svoja predstavništva primjerice –- u Bruxellesu.
XS
SM
MD
LG