Dostupni linkovi

Brzi voz za EU?


Branka TRIVIĆ Slovenački premijer Janez Janša založio se u pismu predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barosu za to da Srbija što skorije postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. “Moramo da dokažemo Srbiji da je naša podrška evropskoj perspektivi te države realna”, piše u pismu Janše, što prenosi slovenačka državna agencija STA. “Ispunjenjem potrebnih uslova Srbiji bi status kandidata mogao biti dodeljen za nekoliko meseci, a najmanje tokom prve polovine 2008. godine", napisao je Janša predsedniku Evropske komisije. Prema mišljenju Janše, dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbiji ne treba uslovljavati procesom odlučivanja o budućem statusu Kosova.

Slovenija, kao što je poznato, od 1. januara 2008. godine preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom. Predsedničkog kandidata te zemlje Danila Turka pitali smo da li je realno očekivati da će Slovenija doprineti ubrzanju evroatlantskih integracija Srbije:

“Uopšteno govoreći, mislim da je orijentacija na pospešivanje uključivanja Srbije u Evropsku uniju dobra i vredna podrške. Pitanje koje ostaje, međutim, jesu uslovi koji treba da se ispune. Treba znati da se u svim fazama procesa moraju ispuniti određeni uslovi, od kojih su neki zaista ključne pretpostavke za ubrzanje integracija. Najvažniji uslov je svakako kompletiranje saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Bez dobrog odgovora na to temeljno pitanje napredak neće biti moguć. Dakle, ja bih se založio za to da se proces evrointegracije Srbije pospeši, a da se u okviru tog procesa pospeši i ispunjavanje uslova koji su nužni da bi Srbija brže napredovala u smeru uključenja u Evropsku uniju”.

RSE: Da li vi imate utisak da će to pospešivanje biti intenzivirano činjenicom da Slovenija preuzima predsedništvo Evropskom unijom?

TURK: Mislim da ne treba imati prevelika očekivanja u tom smislu. Sva ta pitanja zahtevaće konsensualnu raspravu u Evropskoj uniji. Dakle, biće potrebno da se uzme u obzir raspoloženje i stav Evropske unije kao celine.

Slovenački zvaničnici, uključujući i ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela, u poslednjih nekoliko meseci, markantno su intenzivirali zalaganje za ubrzanje evrointegracija Srbije. O značaju i dometima inicijative slovenačkog premijera Janeza Janše govori i Milica Delević, pomoćnik ministra za evropske integracije u Ministarstvu spoljnih poslova:

“Mislim da sazreva jedno razumevanje unutar EU da je važno da se ta evropska perspektiva ostvaruje ali ne tako što će građani Srbije na nju jako dugo čekati. To će se dešavati nekom dinamikom, pa makar i manjih koraka, ali tako da građani Srbije osete da je evropska perspektiva nešto što im se događa i da je to proces koji je nepovratan, da ga različiti politički događaji i promene u Srbiji ne mogu vratiti unazad.”

Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije potvrđuje da je brzi kolosek na putu ka Evropskoj uniji prioritet aktuelne vlade, ali dodaje da se inicijative za brže uključivanje Srbije u Evropsku uniju ne mogu povezivati sa pitanjem statusa Kosova:

“Sva naša ministarstva zaista rade na tome izuzetno aktivno. Vidite da i u Skupštini to neko težište stanja zakona ide ka onim zakonima koji su upravo važni za taj status kandidature. Mislim da je to sigurno prioritet ove Vlade tako da su sve ove inicijative Italije i Slovenije, što se tiče samog statusa Srbije po tom pitanju, potpuno dobrodošle. Naravno, mi isključujemo svako vezivanje pitanja pridruživanja EU sa pitanjem rešavanja statusa KiM – to ne može da se poveže ni na koji način jer nema nikakve veze.”

I neki visoki zvaničnici evropskiih zemalja su se, kao što je pomenuo Mladenović, založili za inicijativu da Srbija ubrzanim putem dođe do kandidature za Evropsku uniju. Među njima je i švedski šef diplomatije Karl Bilt, a pre par nedelja u istom tonu je govorio je i njegov italijanski kolega Romano Prodi.

Da bi Srbija dobila status kandidata, prvo mora da parafira, a zatim i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruženju. Prema nekim ranijim procenama, do parafiranja Sporazuma moglo bi da dođe u oktobru, ali uslov za njegovo potpisivanje ostaje puna saradnja s Haškim tribunalom. Upravo to će biti tema razgovora koordinatora za sprovođenje Akcionog plana Rasima Ljaljića i Vladimira Vukčevića sa evropskim zvaničnicima u Briselu 16. oktobra.
XS
SM
MD
LG