Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jug Srbije bezbedan


Ljudmila CVETKOVIĆ Nakon što su Albanci sa juga Srbije usvojili još jednu u nizu političkih deklaracija kojom konstatuju da je u Bujanovcu, Preševu i Medveđi pogoršana politička situacija ali i daju podršku Ahtisarijevom planu za Kosovo, zvanični Beograd ali i analitičari donošenje takvog dokumenta povezuju sa pregovorima o statusu Kosova. Ipak, i poznavaoci bezbednosnih prilika i sami predstavnici Albanaca sa juga Srbije odbacuju mogućnost da bi se iz takvih aktivnosti mogli izroditi bilo kakvi bezbednosni problemi na ovom području.

Pored oštrih kritika na rad Koordinacionog tela za jug Srbije, zbog "sporosti u rešavanju političkog procesa koji je započet 2001." albanski odbornici u skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, ocenili su da se na jugu Srbije pogoršala politička situacija, da zvanični Beograd nipodaštava njihove zahteve izražene u Političkoj platformi usvojenoj 2006. ali su i
podržali Ahtisarijev plan za Kosovo uz ocenu da samo to može rešiti kosovsko pitanje i "proizvesti trajan mir i stabilnost u regionu". Iako je deklaracija usvojena samo dan nakon pregovora Beograda i Prištine u Njujorku Riza Halimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje kaže da ne treba povezivati njihovu skupštinu sa kosovskim pregovorima jer su Albanci sa juga Srbije shvatili poruke međunarodne zajednice da su Kosovo i jug Srbije dva politička procesa:

“To što smo podržali Ahtisarijev dokument, mislim da je to učinjeno još prošle godine kada smo usvojili političku platformu, tada smo i prihvatili sve principe Kontakt grupe za reševanje pitanja Kosova. Tom platformom smo predvideli da se sva individualna i kolektivna prava Albanaca ostvaruju unutar institucija Srbije. To što smo mi dali naše stavove oko nekorektnog, nametnutog, procesa reorganizacije Koordinacionog tela, što smo o tome dali naše stavove za Nacionalni savet – ne vidim u čemu je sada problem, zašto smo se ovom skupštinom i odlukama koje smo doneli suprotstavili i što je to mešanje u proces definisanja statusa Kosova.

Za Vladino Koordinaciono telo za jug Srbije, međutim, deklaracija je skretanje pažnje javnosti na taj region što se, kažu, dešava uvek u vreme važnih pregovora o statusu Kosova. Pored poklapanja sa završetkom njujorške runde kosovskih pregovora za Nenada Đurđevića, direktora Vladinog Koordinacionog tela za jug Srbije indikativna je i podrška Ahtisarijevom planu, što po njemu nije nadležnost predsednika opština na jugu Srbije:

“To govori, u stvari, da je sama platforma više usmerena ka pitanjima povezivanja juga Srbije sa Kosovom. Predstavnici albanske zajednice se nisu ni na koji način osvrnuli na dosta dobru saradnju koju Koordinaciono telo ima sa predstavnicima opština u planiranju budžeta za 2008. godinu, a praktično nisu prokomentarisali ni veoma visoke sume novca koje su, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, bile investirane – radi se o cifri od 45 miliona eura. Spominje se samo veće prisustvo međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija u tom delu Srbije. Mislim da bi albanski predstavnici trebali da se direktno nađu sa predstavnicima međunarodne zajednice, sa kojima smo zajedno implementirali projekat, i da njima iznesu svoje primedbe na njihov rad.”

Političkom platformom iz 2006. Albanci sa juga Srbije zahtevali su decentralizaciju vlasti, specijalne odnose s Kosovom, povlačenje vojske i policije, dobijanje političkog subjektiviteta kroz "specijalne oblike političkih i sudskih organizacija".

Zoran Dragišić, analitičar bezbednosnih prilika iako smatra da je donošenje poslednje deklaracije povezano sa pregovorima o Kosovu, kako bi se i Albanci sa juga Srbije na neki način uključili u taj proces, misli da se iz toga ne mogu izroditi bilo kakvi bezbednosni preoblemi na jugu Srbije:

“Ne verujem da će se oni sada odlučiti za neko nasilje dole na jugu Srbije, tim pre što su i SAD u pogledu Kosova odustale od prejudiciranja bilo kakvog rešenja i što su se strane obavezale da će sve ići pregovorima. Ako bi neko sada izazvao bilo kakav incident bio bi okrivljen za kršenje pregovaračkog procesa. Mislim da je ovo deklaracija koja ima čisto politički karakter, čak tu vidim i određenu vrstu provokacije, ali ne verujem da će se iz toga izroditi nekakav oružani pokret.”

I Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje i poslanik u Skupštini Srbije veruje da se na jugu Srbije neće otvoriti krizno žarište:

“Sva previranja i sva zbivanja koja će se odvijati na Kosovu će se, po svemu sudeći, preslikavati i reflektovati i ovde. Nadam se da će sva ova pitanja, kada je u pitanju i Kosovo, rešavati političkim putem. Naravno iako realno postoje opasnosti nadam se da će preovladati razum.”
XS
SM
MD
LG