Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukrajinski izbori - počela mrtva utrka


Vlado AZINOVIĆ Sudeci prema posljednjim rezultatima jucer odrzanih parlamentarnih izbora u Ukrajini, proruske i prozapadne stranke u toj zemlji vode mrtvu utrku za mjesta u parlamentu i vodjenje vlade. Prebrojavanje glasova trajat ce do duboko u noc, a za ocekivati je da ce zbog tijesnog rezultata, gubitnici, kao i do sada uloziti zalbe na neregularnosti tokom izlaska na biralista.

Nakon vise od 80 posto prebrojanih glasova sa jucerasnjih parlamentarnih izbora u Ukrajini, proruska Stranka regija premijera Viktora Janukovica ima prednost manju od jednog procenta ispred prozapadnog Bloka Julije Timosenko. Dvije su se stranke tokom dana u vise navrata izmjenjivale u vodstvu, da bi kasno poslijepodne u Kijevu bilo objavljeno da partija proruskog premijera ima 32, 6 posto glasova, a blok Julije Timosenko 31, 8. Konacnog pobjednika mogao bi odrediti izborni rezultat stranke nasa Ukrajina predsjednika Viktora Juscenka. koja za sada ima nesto manje od 15 posto glasova. Novi pokusaj koalicije Juscenko-Timosenko, koja se proteklih godina raspadala uz dramaticne popratne dogadjaje, osigurao bi pobjedu prodemokratskih snaga.

Dvoje celnika vec su postigli preliminarni dogovor oko takve koalicije koja bi mogla osigurati vecinu u parlamentu i potisnuti s vlasti promoskovskog kandidata Viktora Janukovica.

"I na ovim parlamentarnim izborima demokratske su snage odnijele pobjedu i zajedno, kao i do sada, dobile vecu podrsku biraca od nasih protivnika. Cestitam predsjedniku i demokratkim snagama u zemlji na ovoj uvjerljivoj pobjedi. Tokom dana predat cu predsjedniku ponudu za formiranje koalicije demokratskih snaga u parlamentu i za formiranje vlade i svih ostalih institucija vlasti u ukrajini. Mislim da je konacno doslo vrijeme da uspostavimo pravu demokratsku koaliciju u parlamentu," izjavila je Julija Timosenka.

Predizborne prognoze davale su izgledne sanse aktualnom premijeru Viktoru Janukovicu da ponovo i cvrsto preuzme kormilo vlade. No, iako je njegova stranka postigla dobar rezultat, njegovi koalicijski partneri su podbacili. Janukovic je ipak objavio kako racuna na novi mandat.

"Znacajna podrska ukrajinskog naroda i bolji izborni rezultati nego 2006, daju odrijesene ruke Partiji regija da uspjesno formira novu vladu. Mi smo pobjednici ovih izbora, i ta pobjeda nam daje pravo da formiramo novu vladu," izjavio je Janukovic.

Komunisti, koji su izjavili da ce formirati koaliciju s Janukovicevom strankom dobili su 5,08 posto glasova, a stranka koju vodi bivsi predsjednik parlamenta Volodimir Litin je dobila 4,19 posto, dok je Socijalisticka stranka osvojila 3,14 posto, upravo iznad praga od 3 posto potrebnog za ulazak u parlament.

Prebrojavanje glasova se nastavlja u nekim dijelovima zemlje, a konacni rezultati i jasnija slika o mogucem novom ili starom predsjedniku vlade Ukrajine bit ce izvjesniji sutra ujutro. No, vec tradicionalno, svaki ishod dosadasnjih izbora u Ukrajini bio je osporen od jedne ili druge strane i konacnu rijec o pobjedniku najcesce je imao sud.
XS
SM
MD
LG